Acasă652Bihor: Curs de neurochirurgie, realizat de Aurel Mohan şi Vlad Ciurea, lansat...

Bihor: Curs de neurochirurgie, realizat de Aurel Mohan şi Vlad Ciurea, lansat la Spitalul Judeţean din Oradea

Oradea, 7 oct / Agerpres/ – Cei 40 de ani de la crearea secţiei de neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor au fost marcaţi, sâmbătă, prin lansarea unui nou curs de specialitate, realizat de prof univ dr Aurel Mohan şi academicianul dr Vlad Ciurea, eveniment care a avut loc în prezenţa creatorului şcolii de neurochirurgie orădeană, Dumitru Mohan.

‘Colaborarea cu domnul profesor Ciurea este tot timpul un prilej de a învăţa, de a fi mai organizat, mai disciplinat şi de a fi la zi cu tot ce înseamnă neurochirurgie în lume. Am lucrat la această carte timp de un an şi ne bucurăm să o putem oferi specialiştilor’, a declarat, pentru AGERPRES, dr Aurel Mohan.

Evenimentul de lansare a cărţii ‘Curs de neurochirurgie pentru studenţi şi rezidenţi’ a avut loc în amfiteatrul unităţii medicale, avându-i ca invitaţi de onoare pe acad prof dr Alexandru Vlad Ciurea şi preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie. conf univ habil dr Horia Pleş. Alături de aceştia au mai vorbit managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, decanul Facultăţii de Medicină, chirurgul Adrian Maghiar, prodecanul Florian Bodog şi şeful Clinicii de neurochirurgie, dr Alin Blaga.

‘Este o carte foarte utilă, foarte necesară pentru studenţi şi rezidenţi. Este extraordinar de bine structurată, de documentată, cu iconografie bogată. Era lipsă de aşa ceva, după cursul pe care l-am scos noi trei, în 2014, adică eu, băiatul meu, Aurel şi dr Ciurea. Această ediţie este o lucrare de cel mai înalt nivel ştiinţific, în care se vede mâna profesorului Ciurea’, a declarat, pentru AGERPRES, dr Dumitru Mohan, cel care a creat în urmă cu patru decenii secţia de neurochirurgie de la Spitalul Judeţean.

Acad dr Vlad Ciurea a subliniat că, pe 7 octombrie, se sărbătoresc trei evenimente importante: cei 40 de ani ca neurochirurgie ai Spitalului Judeţean, lansarea noului ‘Curs de neurochirurgie’ şi crearea Clinicii de neurochirurgie, cu o dotare de nivel mondial. Renumitul profesor a prezentat, succint, istoricul neurochirurgiei româneşti şi a celei orădene, înfiinţată de chirurgul Dumitru Mohan, ‘unul dintre urmaşii celebrului doctor Arseni’ (potrivit lui Vlad Ciurea).

‘Scopul acestei adunări este să punem pe piedestalul pe care merită Universitatea din Oradea, cu felicitările de rigoare, Spitalul Judeţean din Oradea, colaborarea extraordinară dintre acestea şi pe noi, care facem această meserie mai restrânsă, care se numeşte neurochirurgie. Dacă noi nu ne iubim, nu putem aştepta de la alţii să ne aprecieze’, a spus dr Ciurea.

Managerul Gheorghe Carp a apreciat prezentarea cărţii, în condiţiile în care mulţi alţi colegi medici au scris volume de specialitate fără să le facă cunoscute. El a subliniat că, ‘într-adevăr, secţia de neurochirurgie a avut o evoluţie spectaculoasă’, iar cu dotările moderne de azi, ascensiunea ar fi fost mult mai rapidă.

Şeful Secţiei de Neurochirurgie din Spitalul Judeţean, dr Alin Blaga, a precizat, pentru AGERPRES, că importanţi sunt, în primul oamenii, specialiştii din această clinică: Aurel Mohan, Andrea Mogyoros, Alexandru Urlea, Rareş Popovici şi Adrian Ghiurău. Echipa este completată, desigur, de rezidenţi şi asistentele medicale ale secţiei.

În ce priveşte dotările materiale ale clinicii, a spus acesta, neurochirurgii au ‘absolut tot ce este nevoie pentru orice intervenţie chirurgicală’, precizând un microscop operator Zeiss Kinevo de ultimă generaţie, trusa de neuronavigaţie, aspiratorul ultrasonic şi craniotoame performante.

Prodecanul Facultăţii de medicină din Oradea, Florian Bodog, a afirmat că nu este deloc întâmplătoare prezenţa la Oradea a doi neurochirurgi de talie mondială, Vlad Ciurea şi Horia Pleş, ceea ce denotă respectul şi o dovadă de iubire faţă de profesorul Mohan senior, ca şi faţă de Mohan junior, care continuă tradiţia medicală. Iar noul curs de neurochirurgie, a subliniat el, va fi folositor pentru toţi studenţii şi rezidenţii din România.

Preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie, conf univ habil dr Horia Pleş a evidenţiat nevoia de a fi la curent cu noutăţile în domeniu, care, contrar aşteptărilor, apar totuşi an de an.

‘Această carte este scrisă cu ultimele noutăţi, dar ea nu ar fi putut apărea dacă, în urmă cu 40 de ani, Mitică (Dumitru Mohan, n.r.) nu venea aici, ca în deşert. Nimeni nu ştia atunci în judeţul Bihor ce e neurochirurgia. Nu trebuie să trecem uşor peste cei 40 de ani de neurochirurgie în Oradea. Pentru că datorită lui şi colectivului pe care şi l-a adunat în timp, a ajuns azi clinica de aici la specialiştii şi dotarea pe care îi are’, a declarat dr Horia Pleş. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks