AcasăStiri generaleBihor: Adăpostul Grivei din Oradea, extins pentru a prelua şi câini fără...

Bihor: Adăpostul Grivei din Oradea, extins pentru a prelua şi câini fără stăpân din judeţ

Adăpostul Grivei din Oradea a beneficiat, în ultimul an, de mai multe lucrări de investiţii pentru a-i mări capacitatea, astfel încât serviciul a fost reautorizat de către Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Bihor la o capacitate de 200 de câini, faţă de 150 câţi puteau fi adăpostiţi înainte.

Potrivit directorului ADP Oradea, Liviu Andrica, de la începutul anului 2023, aceste lucrări de investiţii au avut ca scop mărirea capacităţii spaţiului de preluare şi cazare în urma protocolului cu CJ privind preluarea câinilor fără stăpân din patru centre ale judeţului Bihor: Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta.

Cele mai importante lucrări au vizat amenajarea zonei de preluare a câinilor care ajung în Adăpostul Grivei, zonă care a fost împărţită în 3 ţarcuri izolatoare. În toate ţarcurile izolatoare a fost turnat beton, s-au montat rigole de scurgere în canalizare şi s-au introdus cuşti în fiecare boxă. Ţarcurile au fost acoperite cu tablă şi îngrădite astfel încât câinii să fie protejaţi de intemperii.

Cât priveşte ţarcurile pentru cazare, acestea au fost reamenajate, astfel încât câinii să poată fi repartizaţi în funcţie de talie şi agresivitate. Astfel, dacă până la începerea lucrărilor existau 13 ţarcuri, în prezent există 28 de ţarcuri, în toate acestea fiind montate cuşti noi.

De asemenea, adăpostul, ce are o suprafaţă de circa 15.000 mp, a fost dotat cu două maşini moderne de transport, cu care sunt ridicaţi câinii fără stăpân din municipiul Oradea şi din localităţile aflate în Zona Metropolitană.

‘Gestionarea problemei câinilor fără stăpân presupune mai multe acţiuni: capturarea lor, transportul la adăpost, unde sunt cipaţi, deparazitaţi, trataţi, pregătiţi pentru adopţie sau pentru revendicare. Apoi ne îngrijim de hrană, tratamente, găzduire. Activitatea ni s-a extins de la teritoriul orădean, la cea a comunelor din Zona Metropolitană Oradea, iar acum ne ocupăm şi de câinii din judeţ, preluând câinii din cele patru centre,’ a spus Andrica.

Directorul ADP a subliniat că problema gestionării câinilor fără stăpân necesită un efort conjugat din partea administraţiilor publice locale, context în care ciparea câinilor şi sterilizarea lor ar fi măsuri binevenite.

‘Ar trebui derulate campanii de cipare şi sterilizare în fiecare unitate administrativ-teritorială. Avantajele acestor campanii ar fi reducerea numărului câinilor fără stăpân şi a înmulţirii necontrolate a acestora, pe de o parte, şi identificarea proprietarilor câinilor abandonaţi şi tragerea lor la răspundere, pe de altă parte. Indiferent cât de bine este organizată, activitatea de capturare nu va fi eficientă fără aceste campanii de microcipare şi sterilizare, deoarece nu putem colecta pe măsura înmulţirii câinilor. Mai mult, costurile cu întreţinerea, eutanasierea etc. sunt mult mai mari decât costurile cu ciparea/sterilizarea’, a afirmat Liviu Andrica.

La Adăpostul Grivei, situat în Oradea, pe str. Corneliu Baba, nr. 19, are loc, în fiecare zi de sâmbătă, între orele 10-14, ‘Târgul de adopţii’. Cei care doresc să adopte un căţel, chiar şi de la vârsta de două luni, potrivit noilor reglementări, pot să viziteze adăpostul de luni până vineri, între orele 10-18 şi chiar sâmbăta, până la ora 14.

În prezent aici, sunt 120 de câini, cheltuielile lunare de întreţinere ridicându-se la aproximativ 100.000 de lei pe lună. Banii sunt asiguraţi din veniturile ADP Oradea care gestionează pieţele agro-alimentare, Grădina zoologică, Cimitirul municipal, Aquapark-ul Oradea, Ştrandul Ioşia Nord, Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi, mai nou, Serviciul de ecarisaj.

‘Noi nu primim subvenţii, noi ne producem banii prin activităţile pe care le derulăm. Fiind o societate comercială cu capital integral a municipalităţii, prestăm servicii şi plătim chirie, redevenţă, câteva milioane anual. Cred că suntem unul dintre cei mai mari contribuabili la municipiul Oradea. În fiecare an, dăm jumătate din profit. În ultimii patru ani, am dat peste 12 milioane de lei municipiului Oradea: chirie, participare la profit, redevenţă şi impozite,’ a precizat directorul ADP Oradea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks