Când vine vorba de momentul mult așteptat al nașterii, fiecare femeie și fiecare familie se confruntă cu o serie de decizii importante.
Una dintre alegerile care au cel mai mare impact este metoda prin care va avea loc nașterea: natural sau prin cezariană. Această hotărâre nu afectează doar modul în care copilul vine pe lume și felul în care va porni în viață, ci și experiența mamei.
Nașterea naturală: o trăire unică
Nașterea naturală este ceea ce se întâmplă atunci când travaliul și nașterea au loc fără intervenții medicale majore. Putem spune că metoda este 100% naturală atunci când respectă procesele fiziologice ale corpului feminin și semnalele date de bebeluș și nu sunt grăbite etapele nașterii. Ideal ar fi să nu se folosească nici anestezice, medicamente sau instrumente pentru scoaterea forțată a bebelușului.
Nașterea naturală oferă numeroase beneficii esențiale pentru mamă și bebe:
- Bebelușul trece prin mai puțin stres în timpul travaliului și al nașterii pentru că întregul proces al nașterii este natural.
- Prin nașterea naturală bebe va forma cu tine o conexiune emoțională mai profundă imediat după ce vine pe lume. Contactul piele pe piele poate ține mai mult de câteva zeci de minute pentru că poți să îți ții bebelușul în brațe și nu este nevoie să fie luat de lângă tine. Alăptarea nu întârzie să apară și totul decurge firesc.
- Recuperarea este mai rapidă în comparație cu cezariana, durata spitalizării este mai scurtă, iar mobilitatea nu este îngrădită.
- Prin nașterea naturală sunt reduse riscurile și complicațiile asociate cu cezariana, precum infecțiile, sângerările excesive și acumularea de lichid în jurul plămânilor, dar și riscurile de complicații uterine pentru sarcinile ulterioare.
- Nașterea naturală, unde nu se intervine, doar atunci când este necesar, îți va oferi sentimentul că poți muta munții. Experiența aceasta este profundă și îți oferă o senzație profundă de împlinire care nu se compară cu nimic în lume.
Cezariana: o intervenție chirurgicală de urgență care de multe ori este planificată
Cezariana este o procedură chirurgicală în care bebelușul este extras printr-o incizie realizată în abdomenul și uterul mamei. Aceasta a devenit o opțiune care poate fi planificată de către mamele care vor să scape cât mai repede de naștere, fiind convenabil pentru unii medici.
Iată ce implicații are cezariana, cum poate afecta experiența de naștere și perioada postpartum:
- Cezariana este complet nedureroasă pentru mamă în timpul nașterii, deoarece este efectuată sub anestezie, însă recuperarea postoperatorie și stările conexe intervențiilor sunt mai dificile, iar riscurile și complicațiile, cum ar fi infecțiile la nivelul inciziei și sângerările excesive sunt mai crescute.
- În timpul cezarianei conexiunea imediată cu bebelușul este limitată deoarece în sala de operații este frig, el va putea fi pus lângă fața ta de către o asistentă doar pentru câteva minute. Operația încă va continua, iar copilașul va fi luat de lângă tine fără să-l poți alăpta sau ține în brațe.
- Bebelușii născuți prin cezariană pot avea un risc ușor crescut de a dezvolta tulburări respiratorii, deoarece nu trec prin canalul de naștere, ceea ce ar ajuta la eliminarea lichidului din plămâni.
- După o cezariană pot exista dificultăți în mișcare, îngrijirea copilului în primele săptămâni sau chiar luni după operație fiind mai dificilă.
- Pentru viitoarele sarcini poate apărea un risc mai mare de a necesita o cezariană, ceea ce poate limita opțiunile de naștere. Cresc și riscurile de complicații uterine în sarcinile ulterioare, cea mai cunoscută fiind ruptura uterină, care este periculoasă pentru mamă și copil.
- Separarea mai îndelungată dintre mamă și bebeluș poate afecta pe termen lung atât alăptarea, cât și legătura emoțională.
- Prin optarea pentru cezariană, se pierde experiența unui proces natural de naștere, care poate fi văzută ca un eveniment important și profund din viața unei femei, iar ea poate intra în depresie postnatală.
Și cel mai important, cezariana este metoda cea mai cunoscută și foarte eficientă de a salva viața unei mame sau a unui bebeluș printr-o procedură chirurgicală.
Alegerea ta: o decizie personală și informată
Este important ca fiecare femeie să se informeze despre nastere naturala vs. cezariana și să cunoască detaliile despre modurile în care poate naște, ca să ia decizia cea mai potrivită pentru ea și bebelușul pe care în curând îl va ține în brațe. Pentru aceasta sunt recomandate cursurile prenatale care îți explică etapele nașteri și te pregătesc fizic și emoțional pentru ceea ce te așteaptă.
Nașterea naturală și cezariana au fiecare avantajele și dezavantajele lor specifice, dar nu există o soluție unică potrivită pentru fiecare mamă și copil.
Caută să îți găsești acel medic alături de care poți discuta deschis despre preferințele tale legate de naștere fără să fii influență să iei decizii asupra cărora nu cunoști toate riscurile și consecințele. Există două feluri de medici obstetricieni: cei care susțin și iubesc nașterea naturală și cei care iubesc operațiile de cezariană, pentru că nu le fură timp. Tu știi cel mai bine ce alegi.
După cum spun și pe blogul meu (dittadepner.ro), o naștere împlinitoare este ceea ce contează cel mai mult!
Ditta Deppner
Sursa: Articol de la partener