Acasă652Ordinul care aprobă Regulamentul privind serviciile paliative a fost publicat în Monitorul...

Ordinul care aprobă Regulamentul privind serviciile paliative a fost publicat în Monitorul Oficial

Autorizarea funcţionării serviciilor de îngrijiri paliative la domiciliu se face de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sau, după caz, de către direcţiile medicale ale ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, prevede un ordin de ministrul care aprobă Regulamentul de organizare, funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, controlul privind respectarea de către furnizorii de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu a prevederilor prezentului ordin se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii din cadrul Inspecţiei sanitare de stat şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Respectarea de către furnizorii de servicii de îngrijiri paliative va fi urmărită de către direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, sau, după caz, de către direcţiile medicale din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, prevede ordinul.

‘Îngrijirile paliative în regim de spitalizare de zi pot fi acordate fie prin unităţi sanitare cu paturi de spitalizare de zi, publice sau private, cu personalitate juridică, fie prin structuri cu paturi de spitalizare de zi organizate în componenţa spitalelor publice sau private’, se arată în ordin.

Actul prevede că furnizorii de îngrijiri paliative care nu au raportat activitatea prestată în anul precedent, cu excepţia celor nou înfiinţaţi, nu vor putea beneficia de finanţare publică pentru serviciile de îngrijiri paliative.

În ceea ce priveşte foile de observaţie, acestea vor fi utilizate de către toţi membrii echipei de îngrijire paliativă din serviciile specializate de îngrijiri paliative, precum medic, asistent medical, asistent social, psiholog, cleric.

În urma unei analize Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia generală asistenţă medicală, va elabora lista furnizorilor de îngrijiri paliative, pe judeţe, precum şi alte rapoarte de specialitate.

Ordinul prevede şi categoriile de pacienţi care pot beneficia de servicii paliative.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks