O selecţie de loturi de interes ştiinţific remarcabil, în bună stare de conservare, simboluri-vedetă ale unora dintre cele mai semnificative momente din istoria României din perioada medievală şi epoca modernă, sunt scoase la licitaţie, pe 8 noiembrie, de Artmark.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, în cadrul licitaţiei ‘Scurtă istorie a românilor’ se poate accesa o selecţie specială de monede medievale bătute de primii domnitori români, în Moldova şi Ţara Românească.
Foarte rare şi de mare valoare numismatică sunt între altele: moneda jumătate de Gros bătută de Alexandru cel Bun în Moldova, în 1400 – 1432, cu preţ de pornire de 100 euro; moneda Gros bătută de Ştefan cel Mare tot în Moldova în anii 1457 – 1504, cu preţ de pornire de 200 euro; moneda Ducat a lui Mircea cel Bătrân – Ţara Românească, 1386 – 1418, cu preţ de pornire de 175 euro.
O raritate mondială prezentă în licitaţie este un exemplar al monedei de aur de 10 ducaţi, bătută în 1626 la Baia Mare de Voievodul Transilvaniei Gabriel Bethlen, de tip ‘Botezul Domnului în Iordan’. Moneda mai este cunoscută doar în colecţiile Cabinetului Numismatic al Kunsthistorisches Museum Vienna şi Muzeului Naţional din Budapesta.
De asemenea, o raritate din numismatica românească este prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, în Histria, 313 – 280 î.e.n.. Piesa de argint este o monedă drahmă, de tip Gemenii – cele două feţe ale Dunării. Pe revers, este prezent un vultur de mare cu un delfin în gheare, o reprezentare deosebită, inspirată de mediul natural din jurul oraşului şi, în acelaşi timp, o mărturie despre activitatea maritimă a locuitorilor acestei cetăţi.
Printre cele mai ofertate monede ale României moderne din licitaţie este o piesă de aur din 1870: moneda de 20 lei. Preţul curent atinge aproape 5.000 de euro.
Între loturi se mai află pudriera oferită cadou de Regele Carol al II-lea către Elena Lupescu, care poate fi licitată, începând de la suma de 2.000 euro. Piesa unică, de colecţie, este realizată din aur, argint şi baga şi prezintă monograma Regelui Carol, cca. 1930, sau perechea de butoni şi butoniere ce au aparţinut Regelui Carol al II-lea, în cutia originală decorată cu monograma suveranului. Butonii au fost realizaţi de bijutierul Casei Regale Heinrich Weiss, la Bucureşti, în perioada interbelică, din aur şi platină şi decoraţi cu diamante.
Licitaţia este programată pentru 8 noiembrie, de la ora 12,00, exclusiv pe platforma online Artmark live.