Acasă652Bihor: Vaccinările împotriva rujeolei, între 70% şi 83% din populaţia ţintă de...

Bihor: Vaccinările împotriva rujeolei, între 70% şi 83% din populaţia ţintă de copii

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a informat miercuri că în judeţ prima doză a vaccinării antirujeolice a fost efectuată în procent de 70% din populaţia ţintă de copii, iar a doua doză, 83% din populaţia ţintă, în condiţiile în care ţinta de vaccinare pentru fiecare din doze este de 95%.

‘Direcţia de Sănătate Publică Bihor în prezent are în stoc cantităţi suficiente de vaccin antirujeolic, respectiv 7.161 doze de vaccin ROR pentru efectuarea recuperărilor vaccinale (la cei nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet care au depăşit vârstele la care se administrează dozele) şi efectuarea vaccinărilor curente (la 12 luni şi 5 ani),’ se arată în comunicatul DSP.

Potrivit directorului DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, populaţia ţintă ar fi de circa 600 de copii, prin acţiunile specialiştilor DSP şi ale medicilor de familie fiind recuperaţi, în total, 299 de copii, pentru vaccinare.

‘Mai avem circa 300 de copii pe care trebuie să insistăm să-i vaccinăm. Doar că sunt mulţi plecaţi în străinătate şi vor veni de sărbători, dar aici avem o problemă, pentru că în acest context părinţii nu prea sunt de acord să-i vaccineze. Am întâmpinat şi această problemă. Chiar acum lucrăm la o scrisoare pe care o trimitem Inspectoratului Şcolar pentru comitetele de părinţi,’ a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Membrii unor comunităţi defavorizate care locuiesc în străinătate cea mai mare parte a anului ajung în România câteva săptămâni pe an şi nu se adresează pentru vaccinare la medicul de familie şi/sau nu aduc dovada vaccinărilor efectuate în ţara de rezidenţă. Alte motive identificate pentru care vaccinarea sau recuperarea vaccinală întâmpină dificultăţi sunt refuzul de vaccinare sub semnătura părintelui sau tutorelui legal şi neprezentarea la vaccinare la data planificată şi în urma invitaţiei de la medicul de familie.

În acest an în judeţul Bihor au fost confirmate două cazuri de rujeolă (la copii băieţi, în vârstă de 5 şi respectiv 10 ani) din localităţile Ciumeghiu şi Paleu, care au avut forme uşoare de îmbolnăvire, fiind declaraţi vindecaţi.

Potrivit sursei, încă din iulie a.c. în urma apariţiei primelor cazuri în judeţele Cluj, Mureş şi Braşov, DSP Bihor a planificat activităţi de monitorizare a acoperirii vaccinale şi recuperarea copiilor nevaccinaţi. Astfel, au fost efectuate, în septembrie, mai multe întâlniri de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari pentru comunităţile de romi, activităţi de vaccinare a celor nevaccinaţi în comunităţile din Cheresig, Gepiu, Ineu, Cartierul Voltaire din Oradea fiind recuperaţi vaccinal în total 122 copii (aproximativ 50% din cei nevaccinaţi şi identificaţi în comunităţile respective).

Alte întâlniri de lucru având ca temă vaccinarea cu medicii de familie din teritoriu s-au desfăşurat în localităţile Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd şi se va desfăşura în 11 decembrie 2023 în Municipiul Oradea.

De asemenea, au fost transmise informări în scris către medicii de familie, medicii şcolari, centrele de permanenţă şi spitale privind la atribuţiile ce le revin în vederea limitării îmbolnăvirilor prin rujeolă şi aplicării prevederilor Ordinului MS nr. 4128 din 5.12.2023.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin rujeolă, medicii DSP recomandă evitarea aglomeraţiilor, aerisirea încăperilor fără sacrificarea optimului termic din încăperi (în special în unităţile de învăţământ pentru preşcolari şi şcolari); adresarea la medicul de familie pentru vaccinarea copiilor la vârstele: 9-11 luni (doza suplimentară), 12 luni (doza 1) şi 5 ani (doza 2).

Atât adulţii cât şi copiii care prezintă simptomatologie sugestivă, anume febră înaltă urmată la 2-3 zile de erupţii cutanate, trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp posibil la medicul de familie sau la cea mai apropiată secţie de boli infecţioase.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks