AcasăStiri generaleCovasna: Serviciile de salubritate se scumpesc de anul viitor

Covasna: Serviciile de salubritate se scumpesc de anul viitor

Serviciile de salubritate vor fi, de anul viitor, mai scumpe în judeţul Covasna, din cauza dublării taxei pe economia circulară şi creşterii cheltuielilor, a anunţat, miercuri, operatorul regional de salubritate TEGA SA.

Potrivit reprezentanţilor companiei, se preconizează o creştere a taxei de salubritate de la 15 la 20 de lei de persoană în mediul urban şi de la 9 la 12 lei de persoană în mediul rural.

‘Locuitorii din localităţile urbane şi rurale vor continua să plătească sume diferite, preţul urban preconizat urmând să crească la 20 de lei de persoană, iar cel rural la 12 lei de persoană. Costurile proprii ale furnizorului de servicii per persoană se vor modifica faţă de preţurile din acest an: în mediul urban va costa cu 3,02 lei mai mult decât în acest an pentru efectuarea lucrărilor (inclusiv prin creşterea salariului minim), iar în mediul rural cu 0,82 lei mai mult. Preţul deşeurilor care nu mai pot fi reciclate în niciun fel sau, cu alte cuvinte, care sunt trimise la groapa de gunoi, va fi cu 0,41 lei mai mare de persoană la oraş şi cu 0,25 lei mai mare în mediul rural. Dublarea taxei de economie circulară, menţionată mai sus, va costa 1,57 lei de persoană în mediul urban şi 0,93 lei în mediul rural (diferenţa de preţ se explică tot prin faptul că în comune se generează mai puţine deşeuri amestecate, ajutat de faptul că în mediul rural se amestecă acum tot mai puţine deşeuri biodegradabile)’, se arată într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.

Directorul TEGA, Mathe Laszlo, a declarat că, în ciuda majorării, taxa de salubritate va fi mai mică decât în alte judeţele limitrofe, iar scopul companiei nu este de a face un profit cât mai mare, ci de a menţine serviciul în funcţiune şi a putea înlocui vehiculele vechi şi uzate şi extinde flota.

‘Nu vreau să spun că acest preţ este prea mic, dar nici nu pot spune că este prea mare. Ca o comparaţie, aş spune preţurile uneia sau a două companii similare din zonă: în Feldioara, oamenii au plătit anul acesta 20 de lei de persoană, iar anul viitor vor trebui să plătească mai mult. În cazul localităţii Rupea, au plătit între 20 şi 16 lei în acest an, în Miercurea Ciuc, unde şi costurile sunt în creştere, au plătit între 18 şi 14 lei în acest an, iar în Râşnov, preţul pentru colectarea deşeurilor a fost de 19,37 lei de persoană în acest an’, a spus Mathe Laszlo.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Management Integrat al Deşeurilor (ADI SIMD) din judeţul Covasna, Ambrus Jozsef, a precizat că taxa pe economia circulară va creşte anul viitor de la 80 de lei la 160 de lei pe tonă, la care se adaugă TVA, iar toţi transportatorii de deşeuri vor fi afectaţi din cauza acestui lucru.

‘Nimeni nu se bucură de această majorare, nici măcar furnizorii de servicii. S-a ajuns la situaţia ciudată că, deşi clienţii vor trebui să plătească mai mult în 2024, furnizorii de servicii nu vor avea mai mult în conturi. Preţul transportului de deşeuri este alcătuit din mai multe componente, iar aproape toate vor costa mai mult anul viitor’, a menţionat Ambrus Jozsef.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks