Aproximativ 5.500 de litri de sânge au fost colectaţi de Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Buzău în anul 2023, grupa predominantă a donatorilor fiind A2 RH pozitiv, în timp ce rezervele de sânge din grupele B3 şi AB4 au fost cele mai scăzute.
Pentru a-şi spori rezervele de sânge, astfel încât să facă faţă cererilor din partea unităţilor spitaliceşti din judeţ şi din ţară, CTS a organizat colecte mobile şi campanii la care au răspuns instituţii publice, unităţi de învăţământ şi organizaţii non guvernamentale, pe lângă donatorii fideli.
‘Anul acesta, cantitatea de sânge colectată a fost de 11.000 de unităţi, aproximativ 5.500 de litri de sânge, mai mult faţă de anul trecut. Am organizat multe colecte mobile pentru a avea stocuri de sânge. Am furnizat sânge în principal către spitalele cu care avem contracte de furnizare, şi anume spitalele din judeţul Buzău, respectiv Nehoiu, Râmnicu-Sărat, Buzău, dar ajutăm de două-trei ori pe săptămână şi spitalele din Bucureşti, pentru că avem şi acolo foarte mulţi pacienţi buzoieni şi încercăm să ajutăm şi centrele din jur’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul CTS Buzău, Adriana Crăciun.
Mai bine de o treime din cantitatea de sânge colectată pe parcursul anului a fost donată de persoane cu grupa A2 RH pozitiv, cele mai rare grupe fiind B3 şi AB4.
‘Grupa predominantă este A2 RH pozitiv şi bineînţeles cei mai puţini avem grupele cu RH negativ, B3 RH negativ, AB4 RH negativ. A2 RH pozitiv avem în proporţie de aproximativ 30 la sută din întreaga cantitate de sânge colectată, 0 pozitiv şi apoi B3 şi AB4, ultimele două fiind cele mai rare’, a precizat Adriana Crăciun.
O mobilizare a donatorilor de sânge la CTS Buzău a fost înregistrată în urma exploziilor de la Crevedia, comparabilă cu cea înregistrată după incendiul de la Colectiv.