Pe tema tranziției energetice, am fost nevoit de-a lungul întregului mandat să formulez critici repetate la adresa Comisiei Europene.
Spre exemplu, în legătură cu legislația propusă de Comisia Europeană privind performanța energetică a clădirilor, am atras atenția: ”Încă o dată, Comisia Europeană fixează termene nesustenabile, la fel ca pentru trecerea la motoarele electrice ori renunțarea la gazele naturale. Remarc din nou, cu regret, atât tendința de supra-reglementare a Comisiei Europene, cât și dogmatismul său rupt de agenda cetățenilor”.
Drept urmare, am cerut forului UE ”sprijinirea cetățenilor și nu împovărarea lor suplimentară, într-un context social și energetic deja atât de tensionat”.
Iar în dezbaterea referitoare la Regulamentul privind gazele fluorurate, am avut următoarea poziționare:
- ”Sunt de acord cu eliminarea gazelor fluorurate, din cauza efectului lor de seră, dar reducerea trebuie să fie treptată, pentru ca sectoarele vizate să se poată adapta tehnologic pentru a dezvolta alternative nepoluante, iar cetățenii să nu fie forțați să cumpere produse noi înainte de finalul ciclului de viață al celor deținute deja.
Nu e normal să fie astfel bulversate industria deja lovită de pandemie și de criza energetică, piața afectată de disfuncționalitățile lanțurilor de aprovizionare și consumatorii împovărați de greutățile traiului zilnic”.
https://www.socialistsanddemocrats.eu/