La 7 februarie, în plin protest al fermierilor europeni, a avut loc, în plen, dezbaterea pe tema ”Capacitarea fermierilor și a comunităților rurale – un dialog pentru o agricultură a UE sustenabilă și remunerată echitabil”.
Iată poziția pe care am exprimat-o pe acest subiect:
Sectorul agricol european a ajuns într-o situație de criză exprimată cu legitimă furie de fermierii români și din multe alte state membre, din cauză că actuala Comisie Europeană a subordonat Politica Agricolă Comună noii direcții pe care a impus-o Europei, Pactul Verde, fără a ține cont de realitățile economice, geostrategice și sociale.
Dovadă stau și cele mai recente motive de revoltă ale agricultorilor: legislația privind restaurarea naturii, prin care se voia scoaterea din circuitul agricol a unor suprafețe însemnate, respectiv cea privind pesticidele, care ar fi afectat grav producția. Asta, într-un moment în care Comisia negociază de zor acorduri de liber schimb, arătându-se foarte dornică să deschidă larg piața europeană produselor din America Latină și Noua Zeelandă obținute fără constrângerile de mediu din UE și, implicit, fără standardele și prețurile aferente.
Încă o dată se dovedește cât de păgubos și-a gestionat mandatul această Comisie Europeană, care a reușit contraperformanța de a bloca economia în numele ideologiei verzi. Cei care am trăit în sistemul socialist am mai văzut în ce fundătură duce dictatul ideologic asupra economiei. Concesiile de ultim moment ale Comisiei nu ne amăgesc. De aceea, solicit Consiliului UE să vegheze la securitatea alimentară și garantarea veniturilor decente pentru fermieri.
Mihai Tudose, europarlamentar PSD, membru al Grupului S&D
https://www.socialistsanddemocrats.eu/