AcasăPoliticaCozmin Guşă: După cum arată noul Guvern, putem spune că alegerile în...

Cozmin Guşă: După cum arată noul Guvern, putem spune că alegerile în România au fost câștigate de către Viktor Orban, prietenul/partenerul lui Putin și Trump

„România s-a aflat în ultimii ani într-un vid de putere pe care l-am tot reclamat de la acest microfon. Deciziile majore s-au luat pe axa Washington-Bruxelles, iar alde Iohannis și ai săi, diverși, n-au făcut altceva decât să implementeze aceste decizii, mult prea deseori niște decizii antinaționale. Era limpede că la această dublă schimbare de ciclu de putere politică, național, prin plecarea lui Iohannis, respectiv geopolitic, prin revenirea lui Trump la putere, acest tip de putere din România să fie umplut rapid. Astfel, în ce ne privește, era de așteptat ca puterea să fie preluată de către un președinte și o nouă guvernare de tip suveranist, în acord și cu cerințele românilor, dar și cu viitorul previzibil american, de tip trumpist; însă, slăbiciunea partidelor vechi, dar și a celor suveraniste, ce n-au avut înțelepciunea să se reunească pentru parlamentare, toate acestea la pachet cu ilegalitățile Statului Paralel, ce au dus la anularea alegerilor, ne-au adus azi pe noi, românii, în postura de a rata obiectivul anulării sau umplerii vidului de putere printr-o conducere românească”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.

„Ei bine, un jucător remarcabil, de tipul lui Orban Viktor, și-a pregătit extrem de meticulos și eficient poziționările și acțiunile în triunghiul geopolitic Washington-Moscova-Ierusalim, încât pot să afirm, fără să exagerez, că a umplut el vidul de putere din România și că în acest moment a devenit, prin interpuși direcți și vizibili, sau alții adânc conspirați, omul cu cea mai mare influență în viitoarea guvernare românească. Să rețineți acest moment, vă rog, de la 23 decembrie 2024; este punct de reper pentru viitoarele modificări dramatice în jocul de putere al României. Ca o paranteză, binevenită aici, îl citez pe Victor Ponta, care, după vizita lui la proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, a povestit cum „puterea în America și în zona de lume controlată de către America se împarte acolo, la reședința lui Trump de la Mar-a-Lago”, anume acolo unde Viktor Orban a fost de cinci ori în ultimele luni, vorbind apoi, de fiecare dată, direct sau la telefon cu Vladimir Putin. Ăsta este motivul pentru care spun și am spus-o și o repet că, prin Viktor Orban, practic noi intrăm într-o zonă de ghidonare a politicii noastre, pe linia cuplului viitor numit Vladimir Putin – Donald Trump. Știu că ați dori chiar azi să vă descriu cum anume se vor petrece lucruri; o voi face în zilele următoare, însă acum mă ocup de descrierea și explicarea concisă a componenței noului guvern.

Încep cu UDMR, ca să explic parțial treaba cu noua putere a lui Viktor Orban în România. UDMR are viceprim-ministru, în persoana lui Tzancos Barna, un personaj interesant, patriot maghiar, asta este clar. Este vicepremier, dar și Ministrul de Finanțe, adică conduce cel mai important minister avizator din guvern. UDMR are și Ministerul Dezvoltării, prin Cseke Attila, minister prin care se decid finanțările către teritoriu; astfel, acest minister este cea mai importantă interfață cu primarii și președinții de Consilii Județene (vă dați seama câtă putere și influență). În mediile de putere se consideră că, cine are Finanțele, are jumătate de guvernare, dar se mai consideră și că, cine are Dezvoltarea, are cam un sfert de guvernare, așa că vă las pe voi să faceți adunarea și să măsurați, cumva, ponderat influența UDMR-ului în actualul Guvern. În plus, prin Tzancos Barna Ministru de Finanțe, UDMR-ul are, pentru prima dată după 1989, prezență în CSAT, deci UDMR-ul este și la masa CSAT-ului, prin cel mai influent ministru, cel de Finanțe. Să remarcați, vă rog, dispariția din jocul puterii imediate a lui Hunor Kelemen; asta poate să spună destule, inclusiv o schimbare majoră de strategie a Budapestei în implementarea puterii sale prin intermediarul UDMR, o să vedeți în ce fel anume.

PSD: la acest capitol, vorbim despre stoparea crizei interne din PSD, prin revenirea totală la butoane a lui Marcel Ciolacu, care, o perioadă de câteva săptămâni, după turul întâi, a practicat un fel de aikido, preluând energia potențialilor adversari și disipând-o. Vorbim, în același timp, la PSD, prin nominalizarea de miniștrii, și de conservarea axei de putere Marcel Ciolacu – Sorin Grindeanu. Aici este evident că s-a mai petrecut și o procedură de mulțumire a celor mai puternici lideri locali de la Radu Moldovan de la Bistrița-Năsăud, căruia i s-a oferit Ministerul Digitalizării, printr-un om al său, bineînțeles, în cazul tuturor; Lia Olguța Vasilescu s-a căptușit cu Justiția; Laurențiu Nistor de la Hunedoara a căpătat Cultura prin Natalia Intotero; iar Paul Stănescu, bineînțeles, păstorește în continuare domeniul pe care îl controlează de mulți ani, al Ministerului Agriculturii. Marcel Ciolacu își păstrează influența directă la Apărare, prin Tîlvăr, iar corporațiile multinaționale din Big Pharma au rămas cu ministrul lor preferat, numit Alexandru Rafila. O să comentez din 2025 despre aceste lucruri.

Capitolul special al analizei de astăzi este PNL: Ei bine, aici a avut loc cea mai profundă schimbare, practic și faptic. E limpede că fosta conducere n-a mai avut niciun rol în desemnarea miniștrilor PNL și că Eduard Hellvig, într-o revenire evidentă, incontestabilă, a reușit să-și impună apropiații la conducerea ministerelor ce revin PNL-ului: Emil Hurezeanu la Externe, Fechet la Mediu, Daniel David la Educație, Sebastian Burduja la Energie, Marcel Boloș la Fonduri Europene; toți sunt oamenii lui Eduard Hellvig, oarecum chiar și Cătălin Predoiu la Interne și zic oarecum, deoarece aici Hellvig își împarte influența asupra lui Predoiu cu un alt jucător de putere subteran. Impunerea lui Crin Antonescu drept candidat comun al PSD-PNL-UDMR este tot o victorie a lui Eduard HEllvig, iar, în acest fel, victoria fostului șef SRI pare un cvasi-totală, mai ales dacă adăugați aici și exilarea lui Bolojan la conducerea Senatului, de unde poate fi schimbat oricând, pe modelul deja patentat cu Florin Cîțu înainte. Hellvig a dat, așadar, o lovitură de maestru, îndelung pritocită, pe care, însă, el a reușit-o beneficiind în mod clar de sprijinul extern al lui Viktor Orban, și nu numai, dar mai ales al celuilalt jucător de putere subteran, care e o doamnă, pe numele ei Alina Mungiu, care se tot supără dacă îi expun numele public. Ați văzut cum ne-a șters într-o clipită contul de YouTube. Avem timp să vorbim și despre dânsa, mai ales că astăzi s-a expus chiar ea, oferindu-i un răspuns critic lui Elon Musk, peste ocean, girând un lucru care nu se girează. Asta e cam de rușinică, Alina, dragă. Trebuie să remarc că, în afara lui Boloș și Fechet, care sunt foarte slabi, Eduard Hellvig nu s-a prezentat cu ageamii în revenirea lui la coordonarea PNL, înlocuindu-l practic pe Iohannis, deoarece aducerea în guvern a unora ca Emil Hurezeanu sau Daniel David este salutară și, sper eu, benefică, mai ales în marasmul pe care îl vom experimenta în curând. În final, vă spun doar atât: greul mare abia începe, prieteni goldiști. Puneți-vă centurile de siguranță, de la începutul lui 2025 veți avea nevoie de ele; am considerat, însă, că este util să cunoașteți auspiciile sub care pornim la noul drum”, scrie Guşă.

Articolul Cozmin Guşă: După cum arată noul Guvern, putem spune că alegerile în România au fost câștigate de către Viktor Orban, prietenul/partenerul lui Putin și Trump apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks