Locuitorii din 12 comune nemţene se pot testa gratuit pentru depistarea tuberculozei, în cadrul unei caravane mobile a Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti care se va deplasa, începând de luni, 15 martie, în judeţ.
Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, AGERPRES, acţiunea se desfăşoară în cadrul celui mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene din ultimii 30 de ani, iar serviciile medicale sunt asigurate de personal medical specializat.
Localităţile sunt Podoleni, Borleşti, Dumbrava Roşie, Pipirig, Răuceşti, Văleni, Boteşti, Săbăoani, Cordun, Trifeşti, Pânceşti şi Icuşeşti.
Cabinetul medical mobil asigură accesul facil, aproape de casă, la consultaţii medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie şi diagnostic molecular rapid. Caravana este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar şi a altor 14 patologii pulmonare.
‘În anul 2020 am avut o incidenţă a tuberculozei în creştere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populaţie defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incindenţă de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidenţă de sub 60 de cazuri. Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă şi au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale’, a declarat, în comunicatul de presă, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti, doctorul Beatrice Mahler.
Cele 12 comune în care se va depasa caravana mobilă au înregistrat, în ultimii ani, cele mai multe cazuri de tuberculoză, iar accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor.
‘Tuberculoza este o patologie debilitantă pentru persoanele din mediile defavorizate care accesează uneori foarte greu serviciile medicale şi de aceea Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Coordonare AMC, se va implica activ în reuşita acţiunilor. Ne bucură implicarea judeţului nostru în acest proiect, care continuă astfel demersurile anterioare, proiecte de control TB, derulate, ca şi proiectul pe care îl demarăm acum, cu sprijinul reţelei de asistenţă medicală comunitară, medicilor de familie şi a autorităţilor locale’, a precizat medicul-şef al Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică din DSP Neamţ, doctorul Daniela Florina Marcoci.
Primele activităţi din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni, în perioada 15-18 martie 2021, urmând comuna Borleşti din 19 până în 24 martie 2021.
Calendarul de desfăşurare al activităţilor este afişat săptămânal pe contul de facebook Screening Tb Romania.
Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor fi direcţionaţi către cabinetele Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei din judeţul Neamţ şi în paralel vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de Federaţia UNOPA.
Persoanele care vor primi bilet de trimitere către medicul specialist din partea echipei caravanei vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi pentru asigurarea accesului la tratamet până la vindecare.
În Neamţ, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ în acest proiect.
Judeţul Neamţ face parte din zona roşie în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză, cu o incidenţă de 78,1 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, potrivit datelor statistice din anul 2019.
Acţiuni similare se desfăşoară şi în judeţele Iaşi, Bacău, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov şi Teleorman. AGERPRES / (AS – autor: Gabriel Apetrii, editor: Marius Frăţilă)