Teatrul ‘Regina Maria’ îl sărbătoreşte în această săptămână pe actorul Eugen Ţugulea, care împlineşte, pe 10 aprilie, respectabila vârstă de 90 de ani, dintre care 66 i-a petrecut pe scenă.
‘Deşi a ieşit de mulţi ani la pensie, Eugen Ţugulea susţine încă recitaluri de poezie, din antologia lirică românească şi universală, reuşind fie să trezească, fie să întreţină în rândul spectatorilor dragostea pentru universul liric, creator de emoţie şi reverie. Din păcate, din cauza restricţiilor, nu îl putem sărbători pe domnul Ţugulea aşa cum i se cuvine unui actor, pe scenă, în sală, ci ne vom întâlni online,’ se arată într-un comunicat remis de teatrul orădean.
Astfel, pe 8 aprilie, de la ora 18,30, se va difuza un interviu la TVR Cluj, în cadrul emisiunii ‘Actual Regional’, unde se va vorbi despre artă, responsabilităţi şi echilibru, urmând ca vineri, de la ora 20,00, pe pagina de Facebook a Teatrului ‘Regina Maria’, să fie difuzat spectacolul ‘Rapsodii, parodii, un buchet de poezii’, spectacol ce îmbracă forma celor patru anotimpuri, în grupaje care sugerează stări şi situaţii proprii acestora, în care poezia originală se întâlneşte cu parodia versurilor altor poeţi de rezonanţă ai epocii parodiaţi de pana subtilă şi ironia fină a autorului. Spectacolul a avut premiera în anul 2014 şi are durata de 70 minute (fără pauză).
Sâmbătă, de la ora 20,00, tot pe pagina de Facebook a teatrului va fi difuzat spectacolul ‘Cu mâne zilele-ţi adaogi’, recital a cărui premieră a fost dedicată comemorării a 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. Recitalul cuprinde cele mai importante poeme ale poetului nepereche, ‘Luceafărul’ şi ‘Scrisoarea III’, alături de poeziile ‘Odă în metrul antic’ şi ‘Cu mîne zilele-ţi adaogi’. Spectacolul a avut premiera online în data de 15 iunie 2020, iar durata acestuia este de o oră.
Potrivit comunicatului, Eugen Ţugulea a jucat pe parcursul carierei sale de actor dramatic peste 140 de roluri, toate pe scena teatrului din Oradea, la conducerea căruia s-a şi aflat timp de aproape 14 ani, cu două mandate de director, între anii 1960-1968, 1972-1977.
Ca actor a debutat imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, cu rolul Popescu în ‘O scrisoare pierdută’ de I.L. Caragiale, în anul 1955, an în care s-a înfiinţat secţia română a Teatrului de Stat Oradea.
A fost profesor de actorie la Şcoala Populară de Artă din Oradea şi profesor de expresivitatea vorbirii scenice la Secţia de Actorie a Facultăţii de Muzică din Oradea, iar după 1990 a contribuit, cu dedicare şi mândrie, la înfiinţarea trupei de teatru şcolar la Liceul ‘Nicolae Bălcescu’ din Gyula (Ungaria). Este şi autorul unei cărţi cu caracter autobiografic ‘Unele mărturisiri (ale lui Chiţ-Chiţ-Roade-Tot) despre sine, despre alţii şi… altele’.
Pentru activitatea sa dramatică şi lirică a fost răsplătit în cadrul Galei Premiilor UNITER cu Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei în anul 2016.