Gala Extraordinară ‘Libera Musica’, un concert înscris în cadrul unui program-pilot privind reluarea activităţilor culturale indoor, derulat de Ministerul Culturii, a avut loc vineri seară în Sala Mare a Operei Naţionale Bucureşti.
‘Ne bucurăm că putem, în sfârşit, să auzim şi ceva frumos în această seară. Să dea Domnul să fie de bun augur pentru zilele următoare, ca toţi să beneficieze de asemenea concerte! Am mari speranţe. De când aştept… Şi sper că în a doua jumătate a lunii mai se vor deschide şi mai mult sălile de concert, să putem, într-adevăr, să dăm un aliment şi pentru sufletul nostru. În afară de Biserică, desigur, găsim foarte mult sprijin în cultură, în muzică, în teatru’, a declarat, pentru AGERPRES, arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă.
Înaltul prelat a spus că a venit cu tot sufletul la spectacolul de la Operă, pentru că simţea ‘nevoia de a pătrunde şi într-o sală de concert’.
Maestrul violoncelului, Marin Cazacu, a mărturisit că spectacolul ‘Libera Musica’ reprezintă ‘un moment de deschidere’ pe care artiştii îl aşteptau de foarte mult timp.
‘Am vrut să mă fac cântăreţ de operă înainte să mă fac violoncelist şi, iată, visul mi se împlineşte şi acum măcar, ascultând muzica de operă. Suntem atât de încântaţi, parcă avem aripi pe care dorim să le împrumutăm şi altora să zboare, pentru că este un moment de deschidere pe care îl aşteptam de foarte mult timp’, a declarat Cazacu pentru AGERPRES.
El şi-a exprimat speranţa că ‘dacă lumea se vaccinează şi restricţiile sunt tot mai puţine, atunci, cu siguranţă, vor avea curaj şi mai mulţi să vină la concerte şi la spectacole’.
Gala, derulată pe parcursul a aproximativ două ore, în faţa celor peste 500 de spectatori, a fost prezentată de actorul Mircea Rusu de la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti.
Programul a inclus arii din opere celebre semnate de: W. A. Mozart, Uvertura operei ‘Nunta lui Figaro’; G. Rossini, cavatina Largo al factotum din opera Bărbierul din Sevilla; G. Rossini, cavatina Una voce poco fa din opera Bărbierul din Sevilla; G. Verdi, aria O Carlo, ascolta din opera Don Carlo; G. Verdi, corul Veddi le fosche notturne spoglie din opera Trubadurul; F. Cilea, aria Io son l’umile ancella opera Adriana Lecouvreur; G Puccini, aria E lucevan le stelle din opera Tosca; S. Prokofiev, Dansul cavalerilor din baletul Romeo şi Julieta; G. Puccini, Te Deum din opera Tosca; C. Gounod, rondo-ul Le veau d’or din opera Faust; G: Verdi, corul Va pensiero din opera Nabucco; G. Verdi, aria Tu, che le vanita din opera Don Carlo; P. Mascagni, Intermezzo din opera Cavalleria Rusticana; G: Verdi, aria O don fatale din opera Don Carlo, G. Puccini, aria Nessun dorma din opera Turandot; C. Orff, O fortuna din cantata profană Carmina Burana.
Solişti serii au fost: Iordache Basalic, Mihaela Işpan, Adrian Mărcan, Crina Zancu, Alin Stoica, Lucian Petrean, Marius Boloş, Madeleine Pascu, Oana Andra şi Daniel Magdal.
Şi-au dat concursul Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti.
La pupitrul dirijoral s-a aflat Tiberiu Soare, maestru de cor fiind Daniel Jinga.
Conceptul regizoral al spectacolului a aparţinut Paulei Stoica.
Publicul spectator a fost format exclusiv din persoane vaccinate împotriva COVID-19, cu ambele doze (ciclu complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate şi la 10 zile de la rapel). Purtarea măştii a fost obligatorie în timpul spectacolului.