Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat luni inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov să efectueze controale, ‘conform competenţelor’, la doi producători de biocide.
‘Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat astăzi, 7 iunie a.c., inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov efectuarea de controale, conform competenţelor, la producătorii SC Grande Gloria Production SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL’, informează MS.
Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii precizează că produsele biocide (22 de tipuri, inclusiv dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, pentru apa potabilă, pentru zona alimentară) sunt puse pe piaţă în baza unui aviz/autorizaţie emis/ă de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în conformitate cu prevederile:
* Regulamentului nr. 528/2012 privind produsele biocide;
* HG nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, cu modificările şi completări ulterioare;
* Ordinului nr. 10/2010 privind aprobarea procedurii de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piaţă pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare.
‘Precizăm că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ a emis în anul 2020 autorizaţii temporare de punere pe piaţă a produselor biocide, pe perioada stării de urgenţă, conform prevederilor art. 10 din Ordonanţa militară nr. 4 din 29.03.2020, iar în starea de alertă emit conform prevederilor OUG nr. 70 din 14.05.2020′, afirmă MS.
Potrivit sursei citate, produsele biocide avizate/autorizate sunt postate în Registrul Naţional al Produselor Biocide, gestionat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi ‘conform reglementărilor’ naţionale, produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacităţii (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate, iar aceste ‘eficacităţi’ sunt specificate în aviz/autorizaţie.
MS precizează că inspectorii sanitari efectuează controale la producători, deţinătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unităţi sanitare, unităţi de învăţământ, cabinete de înfrumuseţare etc.) unde verifică dacă eticheta respectă informaţiile din avize şi/sau autorizaţii (concentraţii, timpi de acţiune, eficacităţi etc.), precum şi informaţii privind fişa cu date de securitate.
De asemenea, controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerinţelor privind siguranţa şi calitatea produselor biocide, furnizarea substanţei/substanţelor active, evidenţele şi raportările.
‘În trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg. Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg. Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente. Principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare’, se mai arată în informare.
Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Naţional de Monitorizare a Factorilor Determinanţi din Mediul de Viaţă şi Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacităţii bactericide şi fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP şi DSP.