CORECTIE LA STIREA CU ID 6810335 DIN 2021-07-07 15:30:56
Bucureşti, 7 iul Agerpres/ – Ordonanţa de urgenţă privind măsurile care vor fi luate împotriva urşilor agresivi a fost prezentată în coaliţia de guvernare, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern, a anunţat, la Parlament, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
‘Am prezentat, într-adevăr, detaliile Ordonanţei de urgenţă, cât şi anexele care detaliază foarte clar ce înseamnă risc în zona locuită şi cum se face încadrarea fiecărei situaţii în matricile de risc. Am prezentat modalităţile de intervenţie graduală, iar acum mă duc la Palatul Victoriei să discutăm şi cu domnul prim-ministru Ordonanţa de urgenţă, modalităţile de intervenţie, astfel încât, după discuţia cu dânsul, să putem lansa pe circuitul de avizare la ministere şi mâine să o avem în primă lectură în Guvern’, a declarat ministrul, la Parlament, după ce a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.
El a precizat că, în principiu, rămâne varianta iniţială a Ordonanţei, urmând să mai fie discutată cu premierul şi a menţionat că a avut consultări cu ONG-urile de specialitate.
Potrivit ministrului, relocarea urşilor este păstrată ca o soluţie.
‘Am păstrat relocarea ca o soluţie şi am să-i propun şi domnului prim ministru, ca o soluţie, relocarea. Sunt foarte multe state membre care încet, încet renunţă la relocare, acolo unde nu mai au zone unde acele exemplare să fie relocate. Eu cred că în România această soluţie este încă viabilă’, a spus Tanczos Barna, care a adăugat că zonele de relocare vor fi stabilite cu specialişti.
Ministrul Mediului a afirmat că, timp de cinci ani, nu s-a făcut cartarea României pe fiecare judeţ şi fond cinegetic în parte.
‘Şi în momentul de faţă încercăm să recuperăm timpul pierdut. (…) Va fi o descriere foarte exactă, detaliată, pentru echipa de intervenţie, astfel încât fiecare eveniment să poată fi încadrat la acel risc mic, mediu sau mare. Doar în cazurile de risc mare, acolo unde există un atac la om, un atac la animalele domestice, doar acolo propunem ca intervenţia să fie o intervenţie prin extragere. (..) Acolo unde există o victimă, un deces, eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Este nevoie de prevenţie, dar pe legislaţia actuală în momentul de faţă singura instituţie care încearcă să dea soluţii este Ministerul Mediului’, a adăugat Tanczos Barna.