Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ‘Victor Babeş’ din Timişoara marchează Ziua Mondială pentru Terapie Fizică – Kinetoterapie prin programe speciale dedicate recuperării pulmonare a bolnavilor care au trecut prin COVID.
Dr. Alexandru Crişan, kinetoterapeut al Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ Timişoara, a declarat, miercuri, că tema din acest an este dedicată tocmai reabilitării după COVID-19 şi subliniază importanţa specialiştilor în kinetoterapie în procesul de recuperare pulmonară după infecţia cu SARS-CoV-2.
‘Noi, la ‘Victor Babeş’ am iniţiat programe complexe de recuperare postCOVID. Este important pentru cei care au trecut prin boală şi au avut o afectare pulmonară severă să urmeze un program de recuperare pentru că, în cazul lor, modelul respirator se schimbă. Mulţi dintre ei ‘uită’ pur şi simplu cum trebuie să respire. Nu pot să urce scări, obosesc după câţiva paşi, practic nu mai pot desfăşura aceleaşi activităţi ca înainte. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie’, spune Alexandru Crişan, într-un comunicat remis AGERPRES.
Kinetoterapia şi Terapia Fizică se folosesc însă şi în reabilitarea pacientului după o accidentare, o intervenţie chirurgicală sau o afecţiune invalidantă. Terapia fizică permite, de asemenea, pacienţilor să evite uneori intervenţia chirurgicală, dar contribuie şi la păstrarea independenţei şi abilităţii de mişcare, spune specialistul.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale Terapiei Fizice este că pacienţii ajung să-şi gestioneze cu mai multă uşurinţă durerea şi afecţiunile cronice.
Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică a fost înfiinţată în anul 1951 şi numără peste jumătate de milion de terapeuţi fizici din întreaga lume.