Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a anunţat joi că a început organizarea Poliţie Locale a municipiului, după ce postul de coordonator a fost ocupat prin concurs de Dombi Gyula, un tânăr de 37 ani, această structură urmând să înceapă să funcţioneze peste câteva luni.
‘Primăria Miercurea Ciuc a decis demult că este prioritară organizarea unei structuri a Poliţiei Locale care să vină în completarea serviciilor publice pe care atât municipiul, prin administraţia locală, cât şi instituţiile deconcentrate le fac în municipiul Miercurea Ciuc. Este completare, pentru că activitatea Poliţiei Locale nu o să înlocuiască activitatea altor instituţii, ci o să vină ca un aport în plus, atât în tema ordinii publice, cât şi în tema organizării circulaţiei corecte a respectării reglementărilor circulaţiei în Miercurea Ciuc, cât şi cu privire la protecţia consumatorilor, protecţia copilului, sistemul de învăţământ. Adică unde putem aducem un aport prin reglementările oferite de legislaţia din România, ca să putem să fim ca şi comunitate, în organizarea vieţii de zi cu zi, mult mai eficientă şi mult mai corect desfăşurată’, a declarat Korodi Attila, într-o conferinţă de presă.
Acesta a arătat că domeniile pe care se va axa activitatea Poliţiei Locale sunt, printre altele, asigurarea ordinii publice şi identificarea celor care produc distrugeri pe domeniu public, managementul parcărilor din oraş, împreună cu firma de transport, protecţia mediului sau disciplina în construcţii.
‘Poliţia Locală nu va aduce un miracol în municipiul Miercurea Ciuc, dar va aduce clar un aport în desfăşurarea mai corectă a vieţii de zi cu zi a oraşului şi oraşul va fi mult mai plăcut pentru locuitorii municipiului. De aceea, perioada următoare va fi crucială. În momentul în care se creionează prin personal, prin tehnică, prin pregătire profesională pornirea unei activităţi a poliţiei locale vom face publice prin intermediul presei pentru ca cetăţenii să ştie să utilizeze din acel moment, să ceară un ajutor, să ceară un sfat’, a arătat Korodi.
Edilul a ţinut să puncteze faptul că, potrivit unor reglementări în vigoare, angajările din administraţia publică, chiar şi în cea locală, sunt interzise până pe 31 decembrie, ceea ce va îngreuna începerea funcţionării Poliţiei Locale.
‘Este o problemă reală pentru că, de exemplu, chiar dacă noi avem buget alocat, chiar dacă noi avem posturi suficiente alocate pentru această activitate a Poliţiei Locale, putem să fim în situaţia în care toamna aceasta sau anul viitor să nu avem şansa să aducem personal care să îndeplinească acele funcţii tehnice, active, operative, pe care ar trebui Poliţia Locală să le atingă. Chiar eu personal am cerut atât colegilor din guvern, cât şi Asociaţiei Municipiilor din România să clarificăm această situaţie pentru că ne aduce într-o situaţie destul de complicată’, a mai spus Korodi Attila.
Şeful Poliţiei Locale, Dombi Gyula, are un master în managementul financiar al organizaţiilor, a fost timp de zece ani auditor intern în cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi are şi o îndelungată activitate sportivă, în prezent fiind antrenor de taekwondo şi coordonator al unui club de profil.