Un centru modern de senologie a fost înfiinţat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, acesta dispunând de aparatură ultraperformantă, care va fi folosită pentru diagnosticarea patologiilor sânului.
Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a vorbit, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre importanţa extinderii paletei de servicii medicale oferite, care să fie accesibile tuturor celor care au nevoie. În centrul de senologie, care a fost înfiinţat pentru diagnosticarea, prevenţia şi tratarea patologiilor sânului, a fost pus în funcţiune cel mai performant aparat de mamografie din regiune, care valorează peste 1,6 milioane de lei şi un ecograf ultraperformant, în valoare de 600.000 lei.
Aparatura a fost achiziţionată cu fonduri din bugetul central şi de la Consiliul Judeţean Harghita.
Centrul de senologie va fi deservit, alături de medicii din Miercurea Ciuc, de doi specialişti din Târgu Mureş, cadre universitare şi medici primari radiologi.
În cadrul conferinţei de presă, dr. Burszán-Barabás Andrei, medicul şef al secţiei de radiologie de la SJU Miercurea Ciuc, a declarat că aparatul de mamografie de care dispune centrul de senologie este unul ultraperformant, pentru că va efectua şi partea de tomosinteză, care aduce o siguranţă în plus în diagnostic.
‘Acest aparat este prezent în Spitalul Militar Braşov, în Spitalul Militar Bucureşti, în spitalele Suceava, Oradea şi Cluj. Este, într-adevăr, performant pentru că face mai mult decât o simplă mamografie. În primul rând, face o imagine radiografică simplă a sânului, dar nu doar atât, acest braţ rotativ va face partea de tomosinteză, care este un plus al examinării mamografice simple: de la o imagine simplă faţă-spate, practic, acest braţ se va roti şi-ţi face o imagine multiplanară şi îţi ia din mai multe unghiuri aceeaşi leziune, ca să-ţi reproducă în format 3D, ceea ce aduce, practic, o siguranţă în plus în diagnostic’, a declarat dr. Burszán-Barabás Andrei.
El a mai subliniat că aparatul va putea efectua, în viitor, şi stereotaxie, respectiv puncţii ale leziunilor microcalcifiate, ajutând, astfel în diagnosticarea rapidă.
‘Stereotaxie nu se face în România decât la centrul de senologie de la Cluj şi la Bucureşti. Stereotaxia este un device robotizat total care va puncţiona microcalcificări şi le va fi şi aspira într-un mediu steril, într-un mediu total automatizat, le va duce într-o container, care va ajunge la anatomopatologie, unde va fi pus diagnosticul. Practic, se poate face ‘single aspiration tumor’, asta înseamnă că pacienta nu mai trebuie să facă examinăru suplimentare, să i se facă internarea la chirugie. Practic, microcalcificările, leziunile microcalcificate, micronodulare, care sunt vizibile doar pe mamografia digitală, căci mamografia clasică nu poate oferi această rezoluţie, pot fi aspirate într-o singură şedinţă, cu minim invaziv, pacientul mergând acasă şi scăpând de cancer. Din punctul meu de vedere este un mare pas înainte’, a precizat medicul radiolog.
La rândul său, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie de la SJU Miercurea Ciuc, dr. Hompoth Gyorgy, a salutat faptul că va începe un program de screening, care a lipsit până acum din zonă şi a vorbit despre importanţa diagnosticării la timp a cancerului de sân.
‘Este foarte important momentul diagnosticului. Adică, dacă se face diagnosticul când avem o tumoră clinică, o tumoră palpabilă, care se poate deja evidenţia clinic şi care este simţită de pacientă, şansele de vindecare sunt destul de slabe, însă dacă se depistează când nu avem încă semne clinice şi aici vine importanţa examinării regulate, adică a screeningului tumorilor de sân, atunci şansele de vindecare şi de supravieţuire sunt mult mai bune’, a arătat dr. Hompoth.
Şi medicul oncolog Csató Szilárd a îndemnat femeile să vină la screening, cele care au predispoziţie, după 40 ani, măcar din doi în doi ani, iar cele fără predispoziţie cu aceeaşi frecvenţă, după vârsta de 50 ani.
Acesta a subliniat importanţa punerii în funcţiune a mamografului ultraperformant, cu care se va putea realiza şi biopsia, reducând timpul în care pacienta începe tratamentul.
‘Totul, de fapt, depinde de diagnosticare şi perioada care trece de la diagnosticare până ajunge la tratament oncologic. Deci, totul depinde de cât timp ‘pierde’ pacienta, de la medic la medic, cu cât mai repede ajunge la oncologie, noi putem iniţia mai repede tratamentul şi, sigur, supravieţuirea şi scăparea de această boală este mai mare’, a spus dr. Csató Szilárd.
El a punctat faptul că incidenţa cancerul mamar este în creştere în judeţul Harghita, existând o pacientă de 20 ani cu acest diagnostic, anual fiind tratate între 100 şi 150 de cazuri noi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi deputatul UDMR Hajdu Gabor au vorbit despre importanţa prevenţiei în aceste patologii şi despre faptul că SJU Miercurea Ciuc este într-o continuă dezvoltare, datorită colaborării interinstituţionale, pentru asigurarea serviciilor medicale, astfel încât locuitorii judeţului să nu fie nevoiţi să plece în alte zone, pentru a-şi trata problemele de sănătate.