AcasăStiri generaleBihor: Cinci clădiri de patrimoniu au faţadele renovate în 2021, alte 13,...

Bihor: Cinci clădiri de patrimoniu au faţadele renovate în 2021, alte 13, cu lucrări în derulare, în programul multianual

Prin programul multianual de reabilitare a faţadelor, în anul 2021 primăria orădeană a finalizat aceste lucrări la cinci clădiri de patrimoniu din centrul istoric al oraşului, alte 13 clădiri având lucrări în derulare.

Potrivit unui comunicat al primăriei, prin acest program, s-au reabilitat şi pus în valoare faţadele a 34 de clădiri, din care cinci au fost finalizate în anul 2021. Pe lângă cele 13 clădiri cu lucrări în derulare, mai sunt şase în pregătire pentru licitaţie sau chiar în licitaţie.

‘Aşa cum se ştie, Oradea, ca oraş turistic, s-a dezvoltat enorm tocmai datorită acestui program, prin care am reuşit să reabilităm în ultimii 7 ani nu mai puţin de 34 de clădiri. Este important ca acest proiect să continue, indiferent de contextul în care ne aflăm sau de creşterea preţurilor pe piaţa construcţiilor. Mizăm în continuare pe o bună comunicare cu locatarii acestor imobile, care înţeleg că putem avea un centru istoric frumos doar printr-un efort comun, dar şi pe receptivitatea firmelor de construcţii, pe care le aşteptăm la licitaţii, asigurându-le că specialiştii noştri reactualizează constant devizele de lucrări’, a precizat viceprimarul Arina Moş.

Comisia de coordonare a acestui program, aflată în subordinea viceprimarului Arina Moş, a analizat joi toate aspectele ce ţin de desfăşurarea acestui program, atât reuşitele obţinute datorită bunei cooperări cu proprietarii acestor imobile prin facilităţile acordate de primărie, dar şi problemele întâmpinate în diferite situaţii.

Totodată, în cadrul întâlnirii de lucru s-a discutat şi situaţia clădirilor care urmează să fie reabilitate în anul 2022. Comisia doreşte astfel închiderea şantierelor din zonele pietonale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Libertăţii cu reabilitarea faţadelor clădirilor care încă nu au fost cuprinse în program.

De asemenea, membrii comisiei s-au autosesizat cu privire la anumite situaţii în care proprietarii au anunţat în 2020 că vor începe lucrările de reabilitare a faţadelor în anul 2021, dar nu au făcut-o, cu toate că Primăria i-a suspendat de la plata supraimpozitării pentru faţade neîngrijite. Pentru aceste cazuri se analizează măsurile care vor fi luate, cei aflaţi într-o astfel de situaţie urmând ca într-o primă fază să fie notificaţi.

Programul de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea a demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituţiei Arhitectului Şef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea.

Prin intermediul acestuia s-a reuşit practic schimbarea imaginii oraşului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.

Pentru toate clădirile centrul istoric cuprinse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice elaborează proiectele tehnice de reabilitare, pe care le pun apoi gratuit la dispoziţia celor care doresc să-şi reabiliteze faţadele. Totodată, pentru proprietarii clădirilor monument istoric se acordă granturi de până în 30%.

‘Pentru cei care intră în programul multianual de reabilitare, facilităţile sunt: plăţi în rate pentru o perioadă de 5 ani, granturi la execuţie pentru clădirile monument istoric, punerea la dispoziţie de către Primăria Oradea a documentaţiilor tehnice, a devizelor de lucrări, a planşelor topografice, obţinerea autorizaţiei de construire, asigurarea dirigenţiei de şantier, iar la recepţia lucrărilor acordarea scutirii de la plata impozitului pe o perioadă de 5 ani’, a precizat directorul executiv adjunct din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks