Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat, joi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, un proiect de reabilitare a Maternităţii Polizu, investiţie estimată la peste 800.000 de euro.
Astfel, secţia de terapie intensivă şi blocul operator, unde ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică, urmează să fie recompartimentate, complet renovate şi modernizate, a anunţat organizaţia.
În cadrul aceluiaşi program, Salvaţi Copiii dotează şi Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), Secţia Clinică Pediatrie III, compartimentul Imunologie şi Alergologie Pediatrică, cu un ecograf performant în valoare de 33.300 de euro.
‘Este o investiţie necesară, pentru că de 40 de ani nu s-a mai făcut o modernizare şi o investiţie în această secţie. Sunt 5.000 de paciente anual, care au nevoie de intervenţii chirurgicale şi care se operează aici. Sunt intervenţii de amploare mai mică sau operaţii cezariene, intervenţii pentru cancere în sfera genitală şi mamară. Sunt tratate gravidele cu sarcini cu risc. (…) La blocul operator şi ATI este nevoie să fie refăcute circuitele administrării gazelor anestezice şi circuitele electrice. Este nevoie de un mediu modernizat, care să ofere siguranţă, securitate pacientelor’, a afirmat preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.
În cadrul campaniei, persoanele fizice pot dona doi euro lunar, prin SMS la numărul 8844, cu textul ‘SALVEZ’, sau pe site-ul organizaţiei. Companiile pot descărca de pe acelaşi site contractul de sponsorizare, redirecţionând 20% din impozitul pe profit.
‘Maternitatea noastră este una dintre maternităţile mari, unde sunt trimise cazuri mai complicate. Este esenţial ca intervenţiile medicale să se desfăşoare în condiţii ireproşabile, pentru a nu periclita în niciun fel sănătatea femeilor care ajung la noi pentru tratament’, a precizat dr. Laurenţiu Pechi, coordonator bloc operator Maternitatea Polizu.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în România, ONG-uri precum Salvaţi Copiii ‘reuşesc să facă lucruri minunate şi să înlocuiască de multe ori autorităţile’ în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de bună desfăşurare a activităţii în sistemul de sănătate. El a menţionat că îşi doreşte să iniţieze la Ministerul Sănătăţii un comitet consultativ din care să facă parte mai multe ONG-uri din domeniu, dar şi organizaţii relevante ale pacienţilor. El a adăugat că va cere o situaţie privind starea clădirilor care găzduiesc maternităţi, precum şi dotările de care beneficiază aceste unităţi.
‘Starea fizică a clădirilor este, în mod evident, o sarcină care depăşeşte, poate, posibilităţile Ministerului Sănătăţii sau ale unui mandat, ale unui guvern. Trebuie să existe o politică pe termen mediu, măcar, care să ducă la reabilitarea acestora şi asigurarea resurselor de echipamente. (…) E un program ambiţios şi cred că avem nevoie şi în cadrul Ministerului Sănătăţii de o structură dedicată acestui scop. Dacă facem acest mic comitet consultativ, am putea să preluăm aceste modele de bună practică şi în activitatea unei instituţii guvernamentale’, a spus el.