Acasă652Sălaj: Investiţie de nouă milioane de euro pentru heliportul de pe Spitalul...

Sălaj: Investiţie de nouă milioane de euro pentru heliportul de pe Spitalul Judeţean

Proiectul Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj de realizare a unui heliport pe acoperişul clădirii Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău este estimat la o valoare de nouă milioane de euro, investiţia urmând a fi realizată din bugetul propriu, au anunţat miercuri reprezentanţii instituţiei administrative.

‘Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău va fi a patra unitate medicală din ţară care va beneficia de un heliport în terasă. Investiţia estimată la 9 milioane de lei este asigurată de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Sălaj. Detaliile tehnice şi financiare ale proiectului au fost aprobate în şedinţa ordinară de la finele săptămânii trecute’, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a CJ Sălaj.

În conformitate cu cerinţele de natură aeronautică, dar şi cu cele de siguranţă la incendiu, heliportul amenajat pe terasa corpului B al SJU Zalău va dispune de o platformă de aterizare în suprafaţă totală de 330 metri pătraţi, o scară de evacuare, lift de targă pe corpul A, o zonă ce asigură transferul pacienţilor de la platforma de aterizare, la lift, o cameră pentru personalul heliportului şi o pasarelă metalică. De asemenea, heliportul va fi dotat cu sisteme de iluminat care să permită aterizarea şi pe timp de noapte.

Potrivit sursei citate, în prezent, pacienţii în stare gravă aduşi cu elicopterul SMURD sunt preluaţi de o ambulanţă de la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Porolissum’ al judeţului Sălaj şi transferaţi la Spitalul Judeţean, aceste manevre suplimentare necesitând mai mult timp şi chiar pot pune în pericol viaţa pacienţilor.

‘Prin includerea heliportului în structura Spitalului Judeţean, respectiv prin amplasarea platformei de aterizare pe corpul B al unităţii medicale, clădire în care funcţionează, de altfel, şi secţia UPU-SMURD, se va crea un circuit adecvat atât preluării, în regim de urgenţă, a cazurilor grave transportate cu elicopterul şi care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale, cât şi transferului către alte unităţi medicale din ţară a pacienţilor ce nu pot fi trataţi la Zalău. În acelaşi timp, va facilita transportul de organe pentru transplant. Timpii de reacţie vor fi reduşi şi vom asigura, astfel, un răspuns prompt în situaţii de urgenţe medicale’, a explicat Dinu Iancu-Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

În judeţul Sălaj funcţionează un heliport în incinta unităţii din Jibou a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). AGERPRES / (A – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks