Un tronson al pavilionului 5 de la Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, pavilion la care a izbucnit un incendiu anul trecut, în luna ianuarie, a fost redeschis joi.
‘Ceea ce au pornit colegii mei în urmă cu câteva săptămâni, astăzi s-a şi îndeplinit. În primul rând, în cursul zilei de astăzi, după ora 14,00, primii pacienţi de la institut vor fi internaţi în pavilionul 5, cel care a ars. (…) Noi am făcut tot ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii ca să sprijinim acest demers al colegilor de la Institutul Matei Balş, să redăm pacienţilor din Bucureşti şi din România un prim tronson, etajul al treilea al acestui pavilion cu 36 de paturi. Va urma până la finalul lunii şi celălalt etaj, al doilea, cu 39 de paturi şi în finalul acestui proiect etajul 1. Peste 100 de paturi de boli infecţioase vor fi disponibile pentru pacienţii români’, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
El a spus că şi Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde a izbucnit un alt incendiu anul trecut, urmează să fie redat circuitului medical la începutul lunii martie.
‘În ceea ce priveşte celălalt spital care a trecut printr-un incendiu, Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, şi acolo lucrurile au progresat. Deja au deschis un ambulatoriu de evaluare. Este funcţional. Urmează ca în jurul datei de 1 martie şi acel spital să fie redat circuitului spitalicesc public’, a mai spus Rafila.
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, Cătălin Apostolescu, a declarat că la tronsonul care este dat în folosinţă joi s-au efectuat modificări astfel încât acesta să corespundă recomandărilor IGSU.
‘Vom deschide astăzi un prim tronson al pavilionului 5. (…) Urmând îndeaproape recomandările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale pompierilor, am luat o serie de măsuri, am făcut o serie de modificări în aşa fel încât să corespundă tuturor acestor recomandări. S-au montat uşi antifoc la capetelor secţiilor, s-au izolat holurile de saloane prin structuri antifoc, s-a îmbunătăţit structura de avertizare cu senzori anti-incendiu în fiecare cămăruţă, nu doar în fiecare salon. O centrală modernă de detecţie a incendiilor. De asemenea, semnalizarea a fost îmbunătăţită, în aşa fel încât şansele ca un astfel de eveniment neplăcut, cum a fost cel din ianuarie anul trecut, să scadă foarte mult. (…) Pacienţii vor fi internaţi în acest pavilion chiar de astăzi. (…) Partea care a ars – va mai dura vreo câteva luni, pentru că acolo lucrările sunt de amploare mult mai mare’, a susţinut reprezentantul unităţii medicale.