AcasăStiri generaleTimiş: Expoziţia 'Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale', pregătită în cadrul programului...

Timiş: Expoziţia ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’, pregătită în cadrul programului Capitala Europeană a Culturii

Timişoara va găzdui în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 o amplă expoziţie dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi, care va fi unul dintre cele mai importante evenimente din programul Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Expoziţia intitulată ‘Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale’ va reuni, pentru prima dată după 50 de ani, în România, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar şi din tinereţea acestuia, din colecţii muzeale şi private din România. În dialog cu sculpturile va fi expusă şi o selecţie inedită de fotografii şi fragmente filmate de artist.

La Muzeul Naţional de Artă Timişoara vor fi prezentate peste 100 de opere brâncuşiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Demersul este susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, principala autoritate finanţatoare, coorganizatori fiind Muzeul Naţional de Artă Timişoara şi Fundaţia Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România, arată un comunicat al Consiliului Judeţean Timiş, remis, marţi, AGERPRES.

Curatoarea expoziţiei este Doina Lemny, doctor în istoria artei, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în arta lui Constantin Brâncuşi. Doina Lemny a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziţii dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuşi, cât şi în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziţia ‘Sublimarea formei’, desfăşurată la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, care a fost vizitată de 120.000 de persoane.

‘Expoziţia îşi propune să prezinte aspecte importante ale creaţiei artistului român legate de moştenirea sa românească, pe care a îmbogăţit-o cu experienţa sa ulterioară în chiar inima Europei, într-un dialog fructuos cu semenii săi (…). Fideli spiritului artistului, dorim să punctăm aspecte ale acestui parcurs, care să fie repere pentru publicul de pretutindeni şi cu deosebire pentru publicul românesc care se recunoaşte adesea în opera lui Brâncuşi’, a spus curatoarea Doina Lemny.

Organizatorii îşi propun ca expoziţia să devină un punct de atracţie pentru un public naţional şi internaţional numeros de-a lungul celor patru luni.

Cu prilejul acestei expoziţii, Consiliul Judeţean Timiş va realiza o investiţie considerabilă în infrastructura Muzeului Naţional de Artă Timişoara, ceea ce va permite realizarea unor expoziţii de calibru internaţional, pe termen lung. În acelaşi timp, Consiliul Judeţean Timiş va asigura o parte semnificativă din bugetul de realizare a expoziţiei.

Expertiza Fundaţiei Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă şi relaţiile instituţionale dezvoltate cu principalele instituţii muzeale din Europa vor fi puse la dispoziţia acestei iniţiative unice în peisajul cultural românesc. Institutul Francez din România are un rol esenţial în facilitarea împrumuturilor de lucrări de la Centrul Pompidou şi promovarea la nivel european a expoziţiei. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks