Acasă55Cîmpeanu: Standardele pentru autorizarea şcolilor - concentrate pe actul didactic; un prim...

Cîmpeanu: Standardele pentru autorizarea şcolilor – concentrate pe actul didactic; un prim pas în eliminarea redundanţelor birocratice

Guvernul a modificat, miercuri, metodologia de evaluare în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului, acesta a precizat că prin hotărârea adoptată se urmăreşte eliminarea birocraţiei şi accentului pus ‘pe elaborarea de documente de multe ori redundante’, în detrimentul calităţii actului educaţional.

‘Este vorba de o hotărâre de guvern prin care s-au aprobat standardele de evaluare pentru acordarea autorizării şi pentru acreditare. De asemenea, o altă hotărâre de guvern – metodologia prin care se pun în operă aceste standarde. În esenţă este vorba de eliminarea birocraţiei, este vorba de o evaluare a şcolilor care să se centreze pe actul educaţional. Este vorba de o eliminare a pasiunii de a se concentra pe elaborarea de documente de multe ori redundante, în detrimentul calităţii actului educaţional. Este un pas foarte important. Aceste standarde sunt reformulate în sensul în care evaluarea trebuie să fie colegială, trebuie să se concentreze pe actul didactic’, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, în cadrul evaluării, de aspectele sanitare sau cele privind siguranţa la incendiu se vor ocupa instituţiile de specialitate.

‘De partea sanitară sau de siguranţă la incendiu sau la seism se vor ocupa instituţiile de specialitate. În speţă, direcţiile de sănătate publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Structura Ministerului Educaţiei se va concentra pe calitatea educaţiei. Este doar un prim pas pentru eliminarea totală a redundanţelor birocratice în procesul de evaluare, avizare, autorizare şi acreditare a şcolilor româneşti’, a subliniat el.

În altă ordine de idei, Cîmpeanu a precizat că îşi doreşte ca în scurt timp fiecare clasă din România să aibă table interactive, inteligente.

‘În scurt timp, îmi doresc ca în toate cele aproape 100.000 de clase din România tabla cu creta şi buretele, clasică – un instrument care şi-a adus aportul la formarea noastră a tuturor – să dispară. Şi să apară table interactive, inteligente, în fiecare sală de clasă din România’, a spus el.

Guvernul a aprobat miercuri modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 994/2020 privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie şi a standardelor de acreditare şi de evaluare externă periodică în învăţământul preuniversitar.

De asemenea, a fost aprobată hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 993/2020 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks