Acasă652Covasna: SJU Sfântu Gheorghe, premiat la categoria 'Platinum' în cadrul ESO Angels...

Covasna: SJU Sfântu Gheorghe, premiat la categoria ‘Platinum’ în cadrul ESO Angels Awards 2022

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ‘Dr. Fogolyan Kristof’ din Sfântu Gheorghe a fost premiat, pentru al doilea an consecutiv, în cadrul ESO Angels Awards, pentru rapiditatea şi eficienţa îngrijirii pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale ischemice, informează conducerea instituţiei.

Potrivit sursei citate, spitalul a primit anul trecut premiul Gold din partea organizaţiei internaţionale ESO Angels şi Societăţii Europene de Stroke, iar anul acesta premiul ‘Platinum’, după ce a reuşit să reducă în cu aproape 30 de minute timpul mediu de intervenţie.

‘Acest lucru se datorează muncii unei întregi echipe devotate: pornind de la medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri şi până la Dispeceratul 112 şi Serviciul de Ambulanţă, care au făcut posibil, într-o perioadă foarte scurtă, ca timpul mediu de intervenţie de la intrarea pacientului pe uşa spitalului şi până la efectuarea trombolizei (administrarea unui tratament puternic de dizolvare a cheagului de sânge) să scadă cu aproape 30 de minute faţă de primul trimestru al anului trecut’, se arată într-un comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES.

Conducerea spitalului a evidenţiat faptul că din cele 44 de spitale din România care participă la programul naţional de tromboliză, doar 10 au primit în acest an recunoaştere din partea Iniţiativei ESO Angels – un ONG internaţional dedicat îmbunătăţirii şanselor de supravieţuire şi recuperare a pacienţilor cu AVC.

Pe 1 iulie se vor împlini trei ani de când această procedură este utilizată cu succes în cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, perioadă în care au fost trataţi 138 de pacienţi cu acest diagnostic.

Coordonatoarea programului naţional de tromboliză intravenoasă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, dr. Forro Csilla, a explicat că un factor extrem de important care a dus la îmbunătăţirea considerabilă a timpului de intervenţie a fost introducerea sistemului de prenotificare, lucru posibil datorită medicului Cezar Popescu.

‘Astfel, echipajele de Ambulanţă contactează direct medicul neurolog şi Unitatea de Primiri Urgenţe înainte ca pacientul să ajungă la spital, pentru ca echipa medicală să aibă din timp toate informaţiile necesare despre acesta (…) Recunoaşterea imediată a semnelor care indică producerea unui AVC poate face diferenţa între supravieţuire şi deces, iar reacţia rapidă poate îmbunătăţi şansele ca pacientul să nu rămână cu dizabilităţi cerebrale pe termen lung. Este important, de asemenea, ca medicul curant să cunoască istoricul medical al pacientului, tratamentele pe care acesta le urmează, precum şi simptomele avute înaintea producerii AVC-ului’, se mai arată în comunicatul SJU Sfântu Gheorghe. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks