Centrul de Transplant Hepatic pediatric de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ a fost inaugurat joi în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
‘Este doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022 în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi ca Minister al Sănătăţii am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, dacă nu greşesc, care va fi în curând instalat. Lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru’, a afirmat ministrul.
Rafila a spus că echipa de la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ va continua să lucreze cu medicii de la Institutul Clinic Fundeni.
‘Aici este o echipă antrenată să facă acest lucru şi care va continua să lucreze cu colegii de la Institutul Fundeni. (…) Este vorba despre o echipă care s-a creat aici, la spital. Cu siguranţă ea va evolua pe măsură ce va începe să lucreze şi să realizeze transplanturi în România’, a susţinut Rafila.
El a spus că, din informaţiile pe care le are, într-un an se fac aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii.
‘Am înţeles că în general cam 10 transplanturi pe an hepatice au fost realizate la nivel naţional (n..r la copii). Sunt cazuri câteodată dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplant. (…) Din fericire, donatorii se găsesc mai uşor, sunt apropiaţi, sunt părinţii acelui copil. (…) Este o discuţie în spaţiul public legat de transferul pacienţilor în străinătate. El este necesar în unele situaţii, dar evident cred că toată lumea înţelege că dacă dezvoltăm capacităţi în ţara noastră să putem să tratăm marea majoritate a celor care au probleme medicale complexe, cred că este un lucru bun şi oferă sustenabilitate’, a explicat ministrul Sănătăţii.
Profesorul doctor Irinel Popescu a precizat că echipa de medici de la Institutul Clinic Fundeni va fi prezentă la primele intervenţii care se vor efectua la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’.
‘Evident că la primele operaţii echipa de la Fundeni va fi prezentă până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu. (…) Nu numai România trimite în străinătate. La nivel european Belgia şi-a făcut o preocupare specială din a transplanta copii şi chiar ţări precum Franţa sau Italia, nu mai vorbim de ţările din Est, încă trimit acolo o parte din copii’, a mai spus medicul.
La rândul său, profesorul doctor Vlad Braşoveanu a menţionat că la Spitalul Grigore Alexandrescu se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu.
‘Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu’, a arătat medicul.
‘Am încercat să evaluăm destul de repede şi să acredităm tot atât de repede acest centru. (…) Prin sprijinul domnului ministru am reuşit să demarăm anumite ordine de ministru, cum ar fi persoane care introduc datele în Registrul Naţional. Foarte repede a ieşit acest ordin. De asemenea, mai trebuie ca fiecare centru de transplant să aibă o comisie de etică. (…) Este un început şi dat fiind faptul că sunt medic ortoped, aş dori ca în afară de acest centru de transplant de organ hepatic să mai apară şi ceea ce înseamnă Centrul de transplant tisular’, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Andrei Nica.
Conferenţiar doctor Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic, a afirmat că deja există pacienţi incluşi în lista de transplant, dintre care unul cu o boală metabolică foarte rară.