Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a declarat joi că se aşteaptă ca anul acesta să intre în tratamentul pacienţilor oncologici noi molecule.
‘Permanent au intrat noi molecule în ultimii ani. (….) Investiţia în medicamente oncologice creşte. Ne aşteptăm să intre noi molecule şi anul acesta. În măsura în care ele vor primi aprobare din partea Agenţiei Medicamentului, se vor regăsi în program’, a spus reprezentantul CNAS la o dezbatere despre cancer.
El a afirmat că anul acesta va continua decontarea serviciilor de radioterapie şi nu se vor pune limite privind numărul de bolnavi sau valoarea de contract pentru aceste servicii.
‘Această abordare privind decontarea va continua pe parcursul acestui an. Nu vom pune limite privind numărul de bolnavi sau valoare de contract pentru servicii de radioterapie’, a spus Gheorghe.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Roxana Stroe, a susţinut că în acest an instituţia are în evaluare medicamente pentru cancer bronhopulmonar, leucemie mieloidă acută, pentru tratamentul cancerului în stadii avansate.
‘Agenţia s-a confruntat de-a lungul timpului şi în prezent încercăm să rezolvăm această problemă în ceea ce priveşte studiile clinice – şi mă refer aici la deficitul de resurse umane – şi în prezent suntem în proces de reconstruire a unui cadru mai bun de lucru şi de relansare a acestui proiect la nivelul României, în sensul în care studiile clinice trebuie să beneficieze de predictibilitate, dar şi de accesul rapid al pacienţilor la tratamente salvatoare de viaţă şi studiile clinice reprezintă una dintre oportunităţi’, a explicat Stroe.
Ea a afirmat că până la sfârşitul acestui an trebuie să intre în vigoare regulamentul de studii clinice.
‘Ne dorim să oferim mai multă predictibilitate pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă, dar şi pentru pacienţi şi celelalte autorităţi din domeniul medical’, a adăugat preşedintele ANMDM.