Acasă55Agenţia Spaţială Română - autoritate competentă pentru Serviciul Public Reglementat dezvoltat prin...

Agenţia Spaţială Română – autoritate competentă pentru Serviciul Public Reglementat dezvoltat prin Programul Galileo

Agenţia Spaţială Română – ROSA a fost desemnată autoritate competentă pentru România şi nominalizată ca punct de contact pentru Serviciul Public Reglementat – PRS dezvoltat în cadrul Programului european Galileo, printr-o hotărâre adoptată, joi, de Guvern.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost desemnat administrator tehnic al sistemului informatic şi de comunicaţii pentru operaţionalizarea PRS.

‘Implementarea sistemului informatic şi de comunicaţii pentru PRS garantează: continuitatea furnizării serviciilor; autenticitatea informaţiilor vehiculate; securitatea informaţiilor vehiculate. Componenta PRS din cadrul programului Galileo prezintă avantajul că răspunde necesităţilor de securitate a aplicaţiilor sensibile bazate pe sistemul global de radionavigaţie prin satelit. Totodată, Serviciul Public Reglementat dezvoltat în cadrul programului Galileo constituie baza de realizare a unor noi servicii specializate. În domeniul civil, PRS are aplicabilitate pentru serviciile publice specifice ordinii şi siguranţei publice, situaţiile de urgenţă, supravegherea şi controlului frontierei de stat, autoritatea vamală, sincronizarea reţelelor energetice sau de comunicaţii’, se arată în comunicat într-un comunicat al Guvernului.

Accesul industriei româneşti la tehnologiile PRS va permite fabricarea de receptoare, module de securitate şi dezvoltarea de servicii suport.

Conform comunicatului, utilizatorii PRS sunt instituţiile şi autorităţile care asigură, de exemplu, servicii publice specifice ordinii şi siguranţei publice, prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, supravegherii şi controlului frontierei de stat, autorităţii vamale, servicii de ambulanţă.

Uniunea Europeană, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a dezvoltat în domeniul radionavigaţiei prin satelit sistemele EGNOS, Galileo Copernicus, implementate în cadrul programelor reglementate succesiv prin regulamentele europene.

Accesul la PRS este gratuit pentru statele membre, dar strict reglementat atât la nivel european, cât şi la cel naţional şi este gestionat de către o autoritate PRS competentă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks