Un contract în valoare de aproape 120 milioane de lei, cel mai mare din istoria unităţii medicale, a fost semnat, vineri, de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia şi reprezentantul asocierii de firme desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru construcţia noii secţii de oncologie, radioterapie şi cardiologie intervenţională, obiectiv finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
‘Sunt 27 de spitale în ţară care au primit finanţare prin PNRR, iar noi suntem al patrulea spital care încheie un astfel de contract, de proiectare şi execuţie. Valoarea contractului este de 119.870.250 de lei, inclusiv TVA. Durata contractului este până la 30 iunie 2026’, a declarat managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza.
În ceea ce priveşte valoarea totală a proiectului, din care vor fi finanţate şi echipamentele şi aparatura medicală, aceasta se ridică la peste 277 milioane de lei, din care peste 261,1 milioane de lei finanţare europeană şi aproape 13,9 milioane de lei cofinanţare din partea CJ Alba.
‘Noi nu am mai avut un asemenea contract, cu o valoare aşa de mare’, a precizat Diana Mârza.
Investiţia vizează construcţia unui nou corp de spital, pentru spitalizare continuă, cu o capacitate de 90 de paturi. Clădirea, care va fi ridicată în curtea spitalului, va avea cinci etaje, iar în partea superioară a construcţiei va fi amenajat un heliport. Imobilul va fi legat de clădirea spitalului printr-un tunel.
Potrivit managerului SJU Alba Iulia, la final vor fi o nouă secţie de oncologie medicală, cu 30 de paturi, o secţie de radioterapie, cu 25 de paturi, o secţie de îngrijiri paliative, cu 25 de paturi, şi un compartiment de hematologie, cu 10 paturi. De asemenea, va exista şi o secţie de spitalizare de zi, destinată tratamentelor de chimioterapie, cu o capacitate de 9 paturi şi 22 de scaune. Totodată, va fi construit un nou ambulatoriu, cu 4 cabinete de consultaţii şi 4 săli de tratament, cu registratură şi spaţii aferente.
Compartimentul de cardiologie intervenţională va fi dotat cu un angiograf şi echipamente adiacente pentru funcţionare.
Pentru tratamentele de radioterapiue vor fi disponibile două acceleratoare liniare şi un simulator CT.
‘Am făcut nişte analize înainte de a demara acest proiect pe aceste secţii şi am observat că în cadrul secţiei de cardiologie avem un procent anual de transferuri de 13% din numărul pacienţilor la centrele şi institutele de cardiologie din judeţele limitrofe, fapt pentru care am iniţiat acest obiectiv de investiţii foarte bine venit pentru pacienţii din judeţul nostru. Pentru radioterapie sunt eligibili anual aproximativ 1.000 de pacienţi, pe care noi îi trimitem în alte centre. Am considerat că este util să putem să oferim tratament pentru pacienţii noştri în cadrul spitalului nostru. Avem pe secţia de oncologie aproximativ 5.500 de cazuri de spitalizare de zi şi peste 1.500 de cazuri de spitalizare continuă, iar pe hematologie cam peste 350 de cazuri de spitalizare de zi şi peste 150 de cazuri de spitalizare continuă’, a arătat Diana Mârza.
Liderul asocierii de firme care a câştigat licitaţia, în urma căreia valoarea destinată acestui proiect a scăzut cu peste 19,4 milioane de lei, este implicat în prezent în construcţia mai multor spitale, la Constanţa, Alexandria, Bucureşti, Drobeta Turnu-Severin.
La semnarea contractului au fost de faţă şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi deputatul liberal de Alba, Florin Roman.
SJU Alba Iulia a avut trei proiecte depuse pentru finanţare din PNRR, toate îndeplinind criteriile de eligibilitate şi intrând în etapa de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. Dintre acestea, în urma aplicării criteriilor de ierarhizare, s-a obţinut finanţare numai pentru proiectul menţionat. AGERPRES / (A, AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)