Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a lansat, la Sebeş, o caravană de depistare precoce a cancerului de col uterin în judeţul Alba, prilej cu care a fost adresat un apel către autorităţi, medici de familie, preoţi, angajatori să încurajeze femeile din grupul ţintă să participe la testare, potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES.
‘Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect. (…). Această colaborare cu autorităţile din judeţul Alba este un prim pas în implementarea unui program naţional de screening al cancerului din fonduri nerambusabile cu coordonare exclusiv regională. Acum punem bazele viitoarelor strategii de creştere reală a accesului populaţiei la servicii medicale preventive. (…). Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă şi, în special, din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin’, a declarat, potrivit comunicatului, managerul proiectului, dr. Cosmina Cristina Uzun.
Evenimentul de lansare a Caravanei de screening în judeţul Alba a fost găzduit de municipiul Sebeş şi a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor din judeţul Alba, respectiv subprefectul Corneliu Mureşan, primarul municipiul Sebeş, Dorin Nistor, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie ‘Asclepios’ Alba, Voichiţa Varmaga, primari de comune.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului ‘Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru’, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş.
Proiectul are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minimum 50% aparţin grupurilor vulnerabile.