Compartimentul TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud a fost redeschis joi, complet reabilitat printr-un proiect cu fonduri europene, urmând ca până la sfârşitul anului viitor să se finalizeze lucrările de modernizare pentru întreaga unitate sanitară, care funcţionează într-o clădire inaugurată, în urmă cu aproape un secol, în prezenţa Reginei Maria.
‘În cadrul Proiectului de Reabilitare energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 si cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Alba, astăzi s-a dat în funcţiune Compartimentul TBC, după o lungă perioadă în care acesta nu a fost funcţional’, se arată într-o postare publicată joi pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Alba.
Pacienţii dispun, în urma reabilitării, de 6 saloane cu o capacitate totală de 20 de paturi, cu grupuri sanitare proprii, din care două sunt destinate persoanelor cu handicap. Au mai fost modernizate o sală de tratament, un cabinet medical, precum şi spaţiile pentru mentenanţă şi curăţenie.
‘De asemenea, secţia dispune de o terasă generoasă pentru fiecare salon, extrem de necesară în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu TBC, pentru care natura afecţiunii necesită o perioadă mai mare de spitalizare şi, prin urmare, acces protejat în aer liber’, se mai arată în postare.
Totodată, acum este posibil accesul pentru targă atât pe casa scării, cât şi în lift.
‘Până la finele anului viitor, vor fi finalizate lucrările de reabilitare şi modernizare pentru întreaga unitate sanitară’, mai arată sursa citată.
La redeschiderea Compartimentului TBC au fost prezenţi joi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu, alături de managerul general al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, Noiela Vieru, de alţi membri ai conducerii unităţii sanitare, precum şi de un reprezentant al sindicatului.
‘Reabilitarea energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud’ dispune de o finanţare nerambursabilă de 5,5 milioane de lei.
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud se află în subordinea CJ Alba.
Din punct de vedere organizatoric, spitalul dispune de o structură care permite tratarea majorităţii afecţiunilor respiratorii.
Construcţia clădirii principale a fost începută în anul 1914, iar inaugurarea festivă a avut loc în luna iunie 1923, în prezenţa Reginei Maria şi Principelui Moştenitor, a ministrului Sănătăţii şi a altor personalităţi de seamă din lumea medicală a vremii.