Intrarea principală în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia va fi reamenajată, printr-o investiţie de aproape 460.000 de lei, pentru asigurarea gabaritelor căilor de evacuare impuse de normativele de securitate la incendiu în vigoare, precum şi pentru un acces mai uşor al bolnavilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a aparţinătorilor şi a personalului.
‘Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia derulează lucrări de amenajare la intrarea principală, necesare pentru confortul pacienţilor şi îndeplinirea condiţiilor de evacuare impuse de ISU. (…).Constructorul a început organizarea şi amenajarea de şantier, accesul fiind restricţionat pe intrarea principală’, se menţionează într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, pentru pacienţii care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgenţe, accesul va rămâne neschimbat şi se va face tot pe poarta principală a unităţii sanitare.
‘Lucrările de amenajare sunt necesare, în primul rând, pentru îndeplinirea condiţiilor de evacuare impuse de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Acestea constau, în linii mari, în spargerea platformei şi a scărilor de acces existente, în extinderea zonei de intrare către trotuar, în închiderea noii extinderi (care va fi executată). De asemenea, vor fi montate uşi de evacuare conforme impuse de către ISU şi va fi constituită o rampă adecvată de acces pentru persoane cu dizabilităţi’, se precizează în comunicat.
Valoarea totală a proiectului ‘Amenajare intrare principală SJU Alba Iulia’ este de 459.219 lei, fără TVA, bani alocaţi de către Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află spitalul. Durata lucrărilor este de patru luni.
Potrivit unei hotărâri adoptate în urmă cu mai multe luni de către consilierii judeţeni, necesitatea şi oportunitatea realizării obiectivului de investiţii este justificată de nevoia de asigurare a unui acces mai uşor al bolnavilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a aparţinătorilor şi a personalului, precum şi asigurarea gabaritelor căilor de evacuare impuse de normativele de securitate la incendiu în vigoare.
‘Pentru îndeplinirea cerinţelor impuse de normativele de securitate la incendiu se impune mărirea golurilor de acces existente în clădire, care în prezent au o înălţime de 2 metri. De asemenea, în prezent nu este asigurat accesul persoanelor cu dizabilităţi în clădire. Soluţiile adoptate în vederea rezolvării celor două deficienţe funcţionale sunt de intervenţie la copertina existentă astfel încât, printr-o nouă volumetrie, să se asigure posibilitatea organizării fluxurilor de acces şi evacuare, atât pentru persoanele valide, cât şi pentru persoanele cu dizabilităţi, în condiţii de siguranţă’, se arăta în expunerea de motive.
Corpul de clădire la care au loc lucrările de intervenţie are o vechime de circa 50 de ani. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)