Stabilirea procedurii de implementare a atribuţiilor alocate Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), consolidarea procesului de dezvoltare regională şi absorbţia eficientă a fondurilor europene au fost principalele teme abordate în cadrul unei întâlniri de lucru avute vineri, la Alba Iulia, de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, cu conducerea ADR Centru.
‘Prin Ordonanţă de Urgenţă, Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR) au fost incluse în sistemul de gestionare a investiţiilor din trei componente ale PNRR: Sănătate, Educaţie şi Reforme sociale. Singurul responsabil de implementarea reformelor e statul român, prin Guvern, de aceea ministerele sunt autorităţi contractante. În cadrul acestor reforme, există proiecte punctuale ce duc la creşterea calităţii vieţii la nivel local. De exemplu, o investiţie din cadrul PNRR pe unul din domeniile menţionate care se derulează într-o anumită localitate din Regiunea Centru se poate face prin ADR Centru, astfel ADR Centru va fi instituţia care gestionează acea investiţie. După aceea, sunt transmise raportări până la ministerul de resort care, practic, în momentul în care are toate datele din ţară, de la toate localităţile care trebuie să facă investiţii similare, are o sinteză, o viziune de ansamblu asupra proiectelor, dacă sunt legate de anumite reforme, sau sunt investiţii punctuale, jaloane care trebuie atinse în acest proces care se va încheia în anul 2026’, a declarat, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de ADR Centru, ministrul Dan Vîlceanu.
La discuţii au participat, pe lângă directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, şi membrii Comitetul Director al ADR Centru, prefectul de Alba, Nicolae Albu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi vicepreşedintele CJ Alba, Marius Haţegan.
‘Principalele teme abordate au constat în stabilirea procedurii de implementare a atribuţiilor alocate ADR Centru prin PNRR, consolidarea procesului de dezvoltare regională şi absorbţia eficientă a fondurilor europene’, arată sursa citată.
Conform comunicatului, au fost analizate aspecte concrete referitoare la implementarea Programului Operaţional Regional 2014-2020 în cele şase judeţe ale regiunii Centru, dar şi stadiul pregătirii viitorului Program Operaţional Regional CENTRU 2021-2027. Totodată, au fost prezentate nevoile de dezvoltare ale Regiunii Centru, dar şi priorităţile şi acţiunile care fac obiectul strategiei de dezvoltare, care urmăreşte atingerea unor obiective specifice, în următorii ani.
‘Delegaţiei MIPE i-au fost prezentate pe parcursul întâlnirii şi date concrete privind stadiul implementării actuale a POR 2014-2020, cel mai important program pe care Agenţia îl coordonează în acest moment la nivel regional. S-a vorbit despre impactul pe care îl au asupra creşterii calităţii vieţii cele aproape 1.100 proiecte contractate sau aflate în proces de precontractare în Regiunea Centru, proiecte a căror valoare totală depăşeşte 1,6 miliarde euro’, se mai arată în comunicatul ADR Centru.