Acasă652Alexandrescu (Asociaţia Medicilor din Ambulator): Menţinerea valorii punctului serviciilor medicale - un...

Alexandrescu (Asociaţia Medicilor din Ambulator): Menţinerea valorii punctului serviciilor medicale – un conflict amânat

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), Cosmin Alexandrescu, a afirmat, joi, că menţinerea neschimbată a valorii punctelor serviciilor medicale acordate de medicii de familie şi din ambulatoriu până la 30 iunie reprezintă ‘un conflict îngheţat sau amânat’.

‘Domnul profesor (preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu – n.r.) a fost puţin optimist. Eu văd situaţia de astăzi ca un conflict îngheţat sau amânat. Situaţia de astăzi s-a mutat pentru 1 iulie. Tot ce avem garantat, în acest moment, este pentru primul semestru al anului. De la 1 iulie, nu ştim ce va fi. Trebuie să mulţumesc guvernanţilor că au reuşit un lucru care era aproape imposibil să-i unească pe medici. De data aceasta, toate categoriile corpului medical am fost umăr la umăr. (…) Se menţine, în momentul de faţă, valoarea punctului pentru şase luni. Noi am solicitat, în esenţă, creşterea valorii punctului pentru ambulatoriu’, a declarat Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, medicii trebuie să aibă un venit predictibil pentru a-şi dota cabinetele cu aparatură.

‘Să nu uităm că în specialităţile medicale se lucrează cu mult aparatură. Un ecograf cu 13.000 euro, un endoscop, cu toată linia, 100.000 euro. Aceşti bani nu-i are niciun medic în buzunar. Pentru ca să îşi poată achiziţiona aparatura, trebuie să facă credite la bancă şi (…) să aibă o anumită predictibilitate a veniturilor. (…) Sunt multe lucruri care sunt de corectat. Din partea CNAS am văzut o oarecare deschidere. Sper să se menţină. Sper ca împreună, aşa cum am convenit, de săptămâna viitoare, să înceapă activitatea grupurilor de lucru care să ducă la un nou contract-cadru şi la noi norme care să corecteze anumite deficienţe care există în acest moment’, a adăugat Cosmin Alexandrescu.

El şi-a exprimat mulţumirea că nu mai este necesară confirmarea unui serviciu medical de către o rudă de grad I sau II a unui pacient.

‘Este foarte important faptul că, până la urmă, au înţeles greşeala conceptuală de a obliga confirmarea unei serviciu medical de rudele unui pacient. Se uitase complet de ce înseamnă confidenţialitatea actului medical. Acum acest lucru este rezolvat’, a mai transmis Alexandrescu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat, joi, că, în urma discuţiilor cu factorii decizionali, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor fi menţinute neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks