Dezincriminarea actului medical este importantă, dar faptele penale ale medicilor nu pot fi trecute cu vederea, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
‘Un statut foarte clar al medicului, care să îi permită să-şi exercite profesia fără constrângeri, cred că este necesar şi poate că aici sunt lucruri care trebuie făcute. Pe de alta parte, nu cred că putem exonera (…) persoana, indiferent de profesiunea pe care o are, dacă face o faptă de natură penală şi din punctul acesta de vedere sigur că dezincriminarea actului medical în sine este extrem de importantă, dar nu putem să trecem cu vederea fapte de corupţie sau alte fapte care sunt legate, de exemplu, de refuzul de a acorda asistenţă medicală’, a spus Alexandru Rafila, luni, cu prilejul lansării Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine.
El a atras atenţia că este nevoie de echilibru pe această temă, marea majoritate a medicilor îşi desfăşoară cu responsabilitate profesia, dar încălcarea deontologiei trebuie sancţionată.
‘Trebuie să ne încurajăm colegii să înţeleagă că trebuie să îşi exercite profesiunea în deplină libertate de conştiinţă şi libertate profesională, dar asta nu înseamnă că trebuie acordate medicilor privilegii, cum am văzut că există recomandări (…) trebuie să îi protejăm, trebuie să îi respectăm şi opinia publică trebuie să facă lucrul acesta, pentru că marea majoritate a medicilor îşi desfăşoară cu responsabilitate profesiunea. (…) Pe de altă parte, dacă sunt cazuri care încalcă grav deontologia sau legea, trebuie să fie sancţionate conform legii’, a adăugat Alexandru Rafila.