Asigurările de sănătate complementare, model folosit şi de alte state, ar putea avea beneficii ‘reale’ şi ‘imediate’, fiind una dintre variantele cele mai apropiate de conformaţia sistemului sanitar actual, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.
Baciu a participat la o conferinţă online privind asigurările private de sănătate, organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi DC Media Group.
‘Lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii doi ani, în sensul în care sănătatea are un focus special din partea oamenilor şi aşteptările oamenilor, aşteptările pacienţilor, aşteptările tuturor celor care plătesc asigurări de sănătate s-au schimbat foarte mult în ultimii doi ani. Şi aici e important de ţinut cont că oamenii au aşteptări mult, mult mai ridicate, pentru că au avut o atenţie mai specială pentru serviciile de sănătate şi şi-au făcut o idee mult mai clară despre ce servicii medicale se acordă în România şi în străinătate. Acum cred că este esenţial să ne uităm pe ansamblu la ceea ce ar presupune o astfel de transformare de paradigmă, pentru că, până la urmă, introducerea unor asigurări de sănătate private presupune o schimbare de paradigmă’, a afirmat secretarul de stat.
El a evidenţiat însă că trebuie avut în vedere că dezvoltarea sistemului de sănătate este direct dependentă de resursele financiare existente.
‘Poate una dintre variantele cele mai apropiate de conformaţia sistemului actual este aceea a unor asigurări de sănătate complementare private care reprezintă un model folosit şi în alte sisteme de sănătate şi care ar putea să aibă beneficii reale şi beneficii imediate. Aceste lucruri trebuie foarte bine planificate. Acum, sperăm că uşor, uşor, pandemia îşi slăbeşte din forţe şi o să avem timp şi focus şi energie să putem să alocăm resurse umane mai multe, astfel încât şi astfel de subiecte importante ca acesta să poată să prindă contur. Resursele financiare sunt cele care dau calitatea unui serviciu de sănătate din orice fel de ţară, iar asigurările private de sănătate reprezintă o alternativă serioasă pentru a spori resursele financiare pe care se bazează serviciile medicale pe care le primeşti ca simplu cetăţean şi ca om. Dar, cred că este esenţial să înţelegem că mare pare din ţările vest-europene au într-o proporţie dominantă o parte suplimentară, complementară de servicii medicale private, susţinute de asigurări medicale private. Nu mai vorbesc de statele nord-americane, unde acest lucru este regula principală’, a explicat Andrei Baciu.
Secretarul de stat a menţionat că există la Ministerul Sănătăţii analize în desfăşurare cu privire la acest subiect, dar importantă este identificarea unei formule, a unui plan şi să existe şi o decizie politică, care să producă rezultate pentru cetăţeni.