Un traseu de trei kilometri pentru plimbări pe jos, recomandat pentru prevenirea bolilor cardiace, denumit ‘Promenada inimilor’, a fost inaugurat, joi, pe malul Mureşului din municipiul Arad, într-o zonă frecventată în mod obişnuit de arădenii care ies la plimbare.
Traseul a fost gândit de Colegiului Medicilor în parteneriat cu Primăria Arad, şi a fost inaugurat chiar de Ziua Naţională a Inimii, care în România este marcată în 4 mai.
Traseul pe care arădenii sunt invitaţi să se plimbe în fiecare zi are o lungime de trei kilometri şi este situat între Parcul ‘Mihai Eminescu’ şi Biserica Maranata.
Iniţiatorii spun că ‘Promenada inimilor’ are la bază conceptul gândit de Societatea de Cardiologie Irlandeză, care recomandă ca traseul de trei kilometri să fie parcurs în maximum 30 de minute, pentru a avea rezultate eficiente.
‘Este încă o modalitate prin care încercăm să promovăm mişcarea, mai ales că azi este Ziua Naţională a Inimii. Este o iniţiativă la care Primăria a venit cu inima deschisă, tocmai pentru că ne dorim ca lumea să facă mai multă mişcare. Este un traseu accesibil, propus, nu impus. Important este să faci mişcare, să parcurgi câţiva kilometri într-un interval de timp nu foarte strâns pentru că dincolo de frumuseţea zonei şi aerul curat, important este să ne păstrăm sănătatea, să nu ajungem prin spitale. De aceea încurajez pe toată lumea să încerce traseul. Le mulţumesc domnilor doctor pentru iniţiativă şi pentru că sunt alături de arădeni’, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
Medicul primar cardiolog Adina Pop Moldovan recomandă fiecărei persoane ‘să meargă cât mai mult pe jos, indiferent de vârstă’.
‘Suntem cei mai bucuroşi dacă nu mai suntem nevoiţi să le administrăm niciun tratament şi să nu-i mai supunem niciunei intervenţii deosebite’, a spus Adina Pop Moldovan.
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Arad, Mircea Ţandrău, consideră că mersul pe jos pe lângă că ‘face piciorul frumos’ şi menţine inima sănătoasă, are efect benefic asupra articulaţiilor.
‘Efortul fizic moderat, regulat, este foarte importat: scade obezitatea, deci scădem inclusiv riscurile cardiovasculare. Având în vedere faptul că afecţiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente la ora actuală ca şi patologie, acţiunea aceasta profilactică de mişcare este de bun augur’, a adăugat Mircea Ţandrău.
Iniţiatorii traseului spun că plimbările pe ‘Promenada inimii’ trebuie să aibă loc cinci zile pe săptămână, pentru a fi eficiente în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.