România se situează ‘din nou’ printre ultimele ţări din Europa cu privire la accesul la medicamente de ultimă generaţie, a transmis, joi, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacienţii din Germania în 128 de zile, în comparaţie cu 918 zile în România, în timp ce media europeană este de 517 zile de la obţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă.
În opinia ARPIM, principalele cauze care duc la întârzieri sunt legate, în primul rând, de lipsa de predictibilitate a circuitului legislativ de actualizare a Listei medicamentelor compensate şi de publicare a protocoalelor terapeutice aferente.
Alţi factori care afectează timpul de acces sunt criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale, precum şi întârzierile datorate negocierilor pentru contractele cost-volum, în cazul medicamentelor cu decizie de includere condiţionată.
ARPIM propune actualizarea listei cu medicamente rambursate de 3 – 4 ori pe an, prin includerea tuturor medicamentelor care au primit raport de includere din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA), organizaţie din care face parte şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a publicat la finalul lunii aprilie o serie de rapoarte care prezintă cea mai clară imagine de până acum cu privire la disponibilitatea noilor medicamente în toată Europa.
În Europa, rata medie de disponibilitate a medicamentelor în toate ariile terapeutice a scăzut la 47% – cu două puncte procentuale mai puţin faţă de cifrele de anul trecut.
Conform ARPIM, din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizaţie centralizată de punere pe piaţă în perioada 2018 – 2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie doar 51, adică o rată de disponibilitate de 30%.
ARPIM a menţionat că, în cazul medicamentelor oncologice, doar 14 din 46 care au primit autorizaţie de punere pe piaţă în această perioadă au fost puse la dispoziţia pacienţilor români şi doar jumătate din acestea în regim de disponibilitate completă.
‘Din nefericire, România a atins un îngrijorător record negativ: am depăşit pragul de 900 de zile pentru accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie. Apreciem eforturile din ultimii ani ale autorităţilor, care au decis rambursarea unor medicamente importante. Este nevoie să continuăm parteneriatul şi să depunem în mod constant eforturi pentru a îmbunătăţi aceste statistici. Companiile membre ARPIM şi-au asumat o misiune importantă, aceea de a depune dosarele pentru aprobarea preţurilor şi rambursare într-un timp cât mai scurt, însă de aici este responsabilitatea autorităţilor să finalizeze procesul cât mai rapid’, a declarat Cecilia Radu, preşedinte ARPIM, citată în comunicat.