Acasă652Asociaţia Help Autism: Pentru ca decontarea să fie pusă în practică, este...

Asociaţia Help Autism: Pentru ca decontarea să fie pusă în practică, este necesară elaborarea legislaţiei secundare

Ordonanţa de urgenţă prin care se asigură accesul la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist ‘nu are efect imediat’, iar pentru ca decontarea să fie pusă în practică, este necesară elaborarea legislaţiei secundare, au precizat, joi, reprezentanţii Asociaţiei Help Autism într-un comunicat remis presei.

‘Accesul nu poate fi imediat. OUG aprobată este act normativ de rang primar; pentru ca decontarea să fie pusă în practică este necesară elaborarea legislaţiei secundare: hotărârea de guvern pentru aprobarea programului naţional de sănătate pentru TSA, ordinul pentru reglementarea normelor de aplicare, ordin pentru autorizarea şi evaluarea furnizorilor. Prin urmare, accesul nu poate fi imediat, ci este condiţionat de elaborarea unor acte cu caracter normativ, subsecvente, în lipsa cărora dispoziţiile legale aprobate de Guvernul României nu pot fi implementate.

Medicamentul la care face referire OUG este pentru tuberculoză, astfel cum rezultă din preambulul actului normativ şi din nota de fundamentare ce poate fi citită aici’, susţin cei de la Asociaţia Help Autism.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, ordonanţa de urgenţă este încă un pas spre decontarea intervenţiilor terapeutice, un act normativ care aduce clarificări şi completări cadrului legal privind decontarea serviciilor conexe actului medical destinate persoanelor cu TSA.

‘Acest OUG reprezintă încă un pas spre decontare. Noi, ONG-urile, îl aşteptăm din 2019, de la protocolul semnat pe 2 aprilie, iar unii părinţi îl aşteaptă de 20 ani. Sperăm ca legislaţia secundară de care mai este nevoie să fie rapid elaborată astfel încât terapia decontată pentru copiii şi adulţii cu TSA să fie o normalitate’, a declarat preşedintele asociaţiei, Daniela Bololoi.

Totodată, afirmă reprezentanţii asociaţiei, s-au introdus dispoziţii legale noi care vizează răspunderea civilă a psihologilor şi a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programelor naţionale de sănătate.

‘Punctul de vedere al asociaţiei Help Autism este susţinut de reţeaua RO TSA şi FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, însumând 100 de ONG-uri şi reprezentând vocea a 5.000 de persoane cu autism şi familiile lor’, se mai arată în comunicat.

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se asigură accesul la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks