Acasă93Atacuri ale urşilor într-o comună din Buzău; AJVPS: Toamna şi primăvara apar...

Atacuri ale urşilor într-o comună din Buzău; AJVPS: Toamna şi primăvara apar probleme mari

Trei atacuri ale urşilor au fost înregistrate în gospodării din comuna Bisoca din judeţul Buzău în ultimele trei zile.

Potrivit primarului comunei, Florin Stemate, urşii au pătruns în gospodării pe timpul nopţii şi au ucis animalele oamenilor.

‘Luni dimineaţă, pe la ora 03,00, a atacat ursul într-o gospodărie a unui cetăţean, i-a luat porcul, iar ieri dimineaţă, în jur de ora 04,00, tot la un cetăţean, ursul i-a luat porcul din coteţ, dar în două sate diferite, cam 10 km distanţă între ele. Noi ne-am mai confruntat cu aceste probleme, dar au început din nou şi destul de des, iar cu vreo trei, patru zile înainte, i-a luat o oaie şi un miel tot unui localnic din curtea grajdului. Au fost trei atacuri într-o săptămână’, a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Bisoca.

Comuna Bisoca se află într-o zonă montană a judeţului Buzău, unde apariţia animalelor sălbatice este frecventă.

Primarul localităţii este îngrijorat şi solicită sprijin.

‘Trebuie extraşi, ursul este un animal mare, nu are rival. Nu-i mai hrăneşte nimeni…Înainte erau hrănitori, acum nu mai sunt hrănitori. După 1990 s-a terminat cu hrănitorile’, a arătat Florin Stemate.

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Buzău au declarat că atacurile nu au fost sesizate prin apelul de urgenţă 112, astfel încât echipele de intervenţie să ajungă la faţa locului.

‘În baza contractului de intervenţie rapidă, noi acţionăm imediat, în baza apelurilor la 112, avem contract de prestări servicii şi intervenţie rapidă. Nu am primit niciun apel, în cazul în care se constată paguba ulterior se merge pe procedura clasică, se întruneşte o comisie, constată medicul veterinar despre ce este vorba’, a precizat pentru AGERPRES Dragoş Ştefănescu, directorul AJVPS Buzău.

Vânătorii atrag atenţia că primăvara şi toamna atacurile urşilor se înmulţesc, iar hrănirea animalelor sălbatice este interzisă.

‘Hrănirea ursului, lupului, pisicii sălbatice protejate este interzisă. Este interzisă legal pentru că apar concentrări în zona punctelor de hrănire, nu se administrează nici hrană de abatere, nici hrană complementară. Populaţia de urs s-a înmulţit din 2016, nu mai există cotă de recoltă, este un animal teritorial şi din cauza asta apar probleme, în perioada de hrănire intense, toamna şi primăvara apar probleme mari în toate zonele locuite în preajma fondului forestier în special’, a subliniat directorul AJVPS Buzău.

La nivel naţional, au mai transmis specialiştii, se efectuează o estimare a populaţiei de urs, în funcţie de rezultate urmând să se stabilească măsurile care se impun.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks