Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, consideră că prin marcarea Zilei Internaţionale a Asistentului Medical se recunosc meritele unor profesionişti din sistemul de sănătate, mai ales că în zonele dezavantajate aceştia sunt singura opţiune pentru pacienţi.
‘Astăzi, 12 mai, Ziua Asistenţilor Medicali este sărbătorită în întreaga lume pentru a recunoaşte importanţa asistenţilor medicali în sistemul de sănătate şi pentru a evidenţia meritul lor în societate. Alături de medici, asistenţii medicali văd cum se nasc şi se curmă vieţi şi au înţeles că sunt situaţii în care grija faţă de pacient şi devotamentul pentru meseria pe care au îmbrăţişat-o pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. În anumite situaţii critice sau în zonele dezavantajate, prezenţa lor este singura opţiune pentru asigurarea asistenţei medicale. Astăzi sărbătorim şi recunoaştem meritele unor profesionişti din sistemul medical care, prin grija lor faţă de pacienţi, au lăsat o amprentă marcantă în memoria acestora şi devin modele demne de urmat’, a subliniat dr Leonard Azamfirei, pe Facebook.
Rectorul UMFST Târgu Mureş a arătat că Ziua Internaţională a Asistentului Medical este celebrată în fiecare an de ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a pus bazele pregătirii profesionale şi instituţionale a asistentelor medicale, prin deschiderea unei şcoli afiliate Spitalului ‘Saint Thomas’ din Londra (1860).
‘Până atunci, asistentele medicale nu beneficiau de niciun fel de pregătire, nu erau remunerate pentru serviciile lor şi îndeplineau sarcini considerate înjositoare, cu toate că lucrau alături de medici pentru salvarea de vieţi şi pentru a face lumea mai sănătoasă. Această situaţie a fost schimbată de Florence Nightingale, numită şi ‘Doamna cu lampa’. În timpul Războiului Crimeii (1853-1856), aceasta a condus o echipă de femei alături de care a oferit asistenţă medicală de bază, chiar dacă iniţial nu a fost privită cu ochi buni de către medicii ofiţeri. În cel mai scurt timp a dezinfectat secţiile, a început să spele pacienţii, să le asigure îmbrăcăminte curată şi hrană adecvată. A fost extrem de sensibilă faţă de nevoile psihologice ale pacienţilor, sprijinindu-i în asigurarea corespondenţei cu rudele şi în dezvoltarea unor activităţi educaţionale sau recreative. Ajutorul oferit de multe ori noaptea, când mergea prin secţii cu o lampă în mână, i-a dat numele ‘Doamna cu lampa’, care dăinuie până astăzi. Potrivit relatărilor vremii, realizările lui Florence Nightingale au redus semnificativ rata mortalităţii din spitalul Barrack’, a precizat Azamfirei.
Potrivit rectorului, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se aniversează începând cu ianuarie 1974, iar în fiecare an Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali distribuie un kit cu materiale educaţionale şi de informare publică.
‘Voi, asistenţii medicali, sunteţi apreciaţi pentru munca şi devotamentul vostru. Să vă bucuraţi de preţuirea colegilor şi de gratitudinea pacienţilor’, a mai spus Leonard Azamfirei. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)