Acasă652Azamfirei (UMFST Târgu Mureş): Trăim o revoluţie adevărată, a medicinei de precizie...

Azamfirei (UMFST Târgu Mureş): Trăim o revoluţie adevărată, a medicinei de precizie aplicată în domeniul neurologiei

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, prof dr Leonard Azamfirei, a declarat vineri, în deschiderea primei Conferinţe Internaţionale ‘Toward Precision Medicine in Multiple Sclerosis Management’ (Către medicina de precizie în managementul sclerozei multiple), că în domeniul medical şi mai ales al neurologiei se înregistrează o adevărată revoluţie, cea a medicinei personalizate, medicina de precizie.

‘Sunt bucuros că este un pas spre normalitate, pe care o aşteptăm fiecare dintre noi, de a fi împreună, de a interacţiona, fiindcă aceste conferinţe, aceste congrese nu sunt importante doar prin prisma componentei ştiinţifice, dar şi a relaţiilor interumane care se formează. Mi-a plăcut foarte mult titlul şi tema pentru că, dacă mă gândesc bine, de la primele elemente de medicină personalizată care vin din partea de transfuzie izogrup izoRH, cred că acesta ar fi primul pas, până astăzi, când vorbim despre medicina personalizată, medicina de precizie, lucrurile au evoluat şi cred că trăim, fiecare dintre noi, o revoluţie adevărată în zona medicinei, cea a medicinei personalizate pe care o văd aplicată aici, în domeniul neurologiei’, a declarat dr Leonard Azamfirei.

Conferinţa Internaţională ‘Toward Precision Medicine in Multiple Sclerosis Management’ este organizată de UMFST ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România.

Prof univ dr Rodica Bălaşa, directorul Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat din UMFST Târgu Mureş, a subliniat progresele obţinute de comunitatea ştiinţifică în elucidarea celor mai noi şi complexe mecanisme implicate în biopatologia sclerozei multiple.

‘Personalizarea tratamentelor pacienţilor cu scleroză multiplă a devenit obligatorie, dar totodată rămâne o sarcină dificilă. Centrul pentru diagnosticul şi tratamentul sclerozei multiple din Târgu Mureş a fost primul de acest fel din România, tratând pacienţi din anul 2000 împreună cu specialiştii din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Iniţial, au fost înregistraţi 200 de pacienţi, dintre care 100 au fost trataţi la Târgu Mureş. În momentul de faţă, la nivel naţional sunt trataţi peste 5.700 de pacienţi cu 13 tipuri de medicamente, iar în ultimii 20 de ani, peste 1.400 de pacienţi au fost trataţi la Târgu Mureş’, a afrimat dr Rodica Bălaşa.

Preşedinta Societăţii de Neurologie din România, prof univ dr Cristina Tiu, a subliniat faptul că specialiştii nu sunt într-o competiţie, ei formează o echipă complexă, armonizată în spiritul contribuţiei la realizările şi descoperirile ştiinţifice în managementul tratamentului personalizat al pacienţilor cu scleroză multiplă.

Conferinţa de la Târgu Mureş se desfăşoară pe parcursul a două zile, iar la aceasta participă personalităţi din neurologie, imunologie, epidemiologie şi specialităţi conexe în domeniul cercetării medicale, medicina personalizată în tratamentul pacienţilor cu scleroză multiplă. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor. Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks