Locuitorii din satul Chişcău, comuna Pietroasa din judeţul Bihor, vor beneficia, în 8 şi 9 octombrie, de evaluare medicală şi consultaţii de specialitate oferite de o echipă multidisciplinară de doctori în cadrul acţiunii ‘Caravana cu medici’.
‘Vom transforma şcoala din satul Chişcău într-o policlinică, să zicem aşa, unde vom fi 30 de voluntari, din care 20 medici rezidenţi specialişti din mai multe oraşe ale ţării şi studenţi la medicină. Medicii sunt colegi de-ai noştri din alte filiale ale Caravanei. Ei vor ajunge în seara aceasta şi vor pleca duminică seara, după ce vom termina consultaţiile. Vom transporta cu maşinile noastre aparatura necesară, care este a noastră, a proiectului: ecografe, EKG-uri, aparate pentru examinare oftalmologice, lupe, microscoape şi altele’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ‘Caravanei cu medici’ Bihor, Costea Anca.
Ea a precizat că acţiunea din weekend este o continuare a alteia din 1 octombrie, când au recoltat probe pentru infecţii, anemii, diabet, screening de cancer şi multe alte analize complexe.
În 8 şi 9 octombrie, echipa de specialişti voluntari, sub coordonarea medicului orădean Andrei Costea, fondatorul caravanei în judeţ, va oferi consultaţii gratuite şi cursuri de educaţie medicală, pentru copiii şi adulţii din satele comunei Pietroasa, o zonă defavorizată, de la poalele Munţilor Apuseni, fără acces facil la servicii medicale.
Pacienţii vor beneficia de o evaluare medicală, consultaţii de cardiologie, boli interne, neurologie, stomatologie, ORL, ecografie generală, de tiroidă, cardiacă, dermatologie, urologie, pediatrie, oftalmologie, medicină de urgenţă, în total peste zece specializări.
O acţiune similară a ‘Caravanei cu medici’ în Bihor a avut loc în cursul lunii iunie, în comuna Roşia, unde prezenţa medicilor şi consultaţiile oferite au fost extrem de apreciate de localnici.
‘Ne-am bucurat de un impact pozitiv şi încântarea oamenilor consultaţi la caravana precedentă din comuna Roşia. Caravana se desfăşoară cu sprijinul sponsorilor naţionali, locali, dar şi al Primăriei Pietroasa, oameni interesaţi de sănătatea mediului rural, uniţi de viziunea medicului Costea, medic urgentist, atestat în salvări montane şi speologice, care îşi îndreaptă atenţia spre locurile de suflet ce l-au format ca om şi medic’, a mai subliniat Costea Anca, sora medicului.