Acasă652Bihor: Comunicarea dintre spital şi pacient, printr-o aplicaţie - în premieră, de...

Bihor: Comunicarea dintre spital şi pacient, printr-o aplicaţie – în premieră, de la 1 decembrie, la UPU Oradea

Problemele de comunicare între spital şi aparţinătorii bolnavilor se vor rezolva, în premieră, până la începutul lunii decembrie, printr-o aplicaţie electronică ce va oferi informaţii despre parcursul pacientului într-o axă reală a timpului, a declarat joi, în Colegiu prefectural, medicul şef UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea.

Şedinţa Colegiului prefectural din luna octombrie a avut ca subiect principal prezentarea sistemului de acordare a asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească în judeţul Bihor.

Pe această temă au vorbit inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Crişana’ al judeţului Bihor, general de brigadă Sorin Caba, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, dr. Liciniu Venter, directorul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan şi medicul şef UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Liviu Borcea,

‘Problemele de comunicare sunt, din păcate, reale. O doamnă a reclamat că de doar două ori a reuşit să vorbească cu medicul despre tatăl ei şi i s-a părut puţin în patru ore. Am invitat-o la UPU şi când a văzut care e încărcătura unui medic, era un medic de la resuscitare, ea şi-a cerut scuze. Dar şi-a cerut scuze de la mine, nu pe Facebook unde a făcut reclamaţia. (…) Da, mai avem mult de lucru. E o premieră, încă nu am anunţat oficial, am dezvoltat o aplicaţie pe care şi noi şi aparţinătorii o putem avea pe telefon. Acolo se va vedea o axă a timpului, cu nişte marcaje cu ceea ce facem pentru pacient. Dacă se recoltează analize, dacă e la consult radiologic, vede medicul care îl consultă etc., o axă a timpului pe care o vede în mod real. Este foarte uşor să introducem datele şi chiar se poate realiza un apel prin Whatsapp,’ a precizat şeful UPU.

Medicul Borcea a menţionat că este foarte importantă informarea populaţiei asupra serviciilor prespitaliceşti, respectiv despre serviciile de urgenţă, informare pe care încearcă să o facă prin diverse mijloace, context în care pacienţii trebuie să abordeze sistemul în mod piramidal şi la momentul potrivit, pornind de la medicii de familie, echipajele SMURD şi ale Ambulanţei, apoi serviciile de urgenţă, pentru a nu aglomera Unitatea de Primiri Urgenţe cu cazuri mai puţin grave.

‘Problema e că, în România, dar nu numai, cel care are o suferinţă oricât de mică, îşi prinde degetul la uşă sau i se zbate ochiul, aceea e cea mai importantă urgenţă din lume. Nu-l interesează că altul face infarct. Sunt şi excepţii, desigur. Noi nu refuzăm pe nimeni. Dar încercăm să le spunem să ni se adreseze la momentul care trebuie. De exemplu, acum e vremea cu febră, frisoane, de aceea le spunem: nu veniţi în primele trei zile, luaţi mai întâi paracetamol, dacă nu trece, mergeţi la medicul de familie şi apoi, la UPU’, a menţionat medicul Borcea.

Şeful UPU Bihor a menţionat că, din 2020, în noul sediu al UPU de la Spitalul Clinic Judeţean se pot consulta 33 de pacienţi concomitent, la nevoie numărul lor chiar poate ajunge la 68, iar în medie, numărul pacienţilor consultaţi zilnic este de circa 570, aproape în mod curent.

În mod excepţional, a precizat el, unii pacienţi ar putea să aştepte mai mult de patru ore în triaj. Potrivit acestuia, UPU Oradea este al cincilea UPU din ţară ca număr de pacienţi asistaţi. În 2019, au fost 122.000 de pacienţi într-un an, iar în acest an, 2023, s-a depăşit deja numărul de 100.000.

‘UPU nu este panaceu universal. Chiar dacă un pacient se prezintă cu o fractură la un deget, trebuie să înţelegem că toată această situaţie de la UPU poate fi brusc modificată printr-un eveniment tragic sau o catastrofă prin care intră pacienţi în cod roşu, restul pacienţilor trebuind să treacă în aşteptare. Din păcate, de multe ori, acest sistem de urgenţe este sufocat de non-urgenţe. De aceea, lucrurile trebuie explicate în permanenţă. Pentru că generaţiile se schimbă şi lucrurile înţelese greşit se perpetuează mult mai uşor decât cele corecte,’ a subliniat inspectorul şef al ISU Bihor, generalul Sorin Caba.

În cadrul personalului medical al UPU lucrează 44 de medici specialişti, 38 de rezidenţi, 7 medici pediatri, 115 asistenţi şi 120 de voluntari (din care 42 lucrează în echipajele de terapie intensivă a SMURD). Prefectul Dumitru Ţiplea a apreciat în mod special voluntariatul acestora, precum şi al celor de la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks