Acasă652Bihor: Patru asistente medicale au primit Premiile Mozes

Bihor: Patru asistente medicale au primit Premiile Mozes

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (fost ministru al Sănătăţii), au înmânat, sâmbătă, la Oradea, premiile Dr. Mozes Carol acordate în acest an unui număr de patru asistente medicale, trei din Bihor şi una din Satu Mare, pentru activitatea profesională meritorie depusă în slujba pacienţilor.

Premiile Dr. Mozes Carol au fost acordate: Marianei Marian (asistenta şefă a Secţiei de chirurgie pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare), Şanţa Eniko Santa (asistenta şefă a Secţiei de Interne a Spitalului Municipal Dr. Mircea Pop din Marghita), Danielei Fora (de la Spitalul Orăşenesc din Aleşd) şi Emiliei Csirak (asistenta şefă a Secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Oradea).

‘Dumneavoastră aveţi o meserie care înseamnă devotament, responsabilitate şi profesionalism, iar partea care ţine de profesionalism într-un fel o aniversăm astăzi, deoarece există creator de şcoală medicală, domnul Mozes Carol este un astfel de creator de şcoală medicală, iar dumneavoastră şi pacienţii sunteţi beneficiarii acestuia. Consider că este extrem de importantă empatia, iar asistenţii medicali sunt cei care pot să transmită cel mai bine compasiunea, empatia, încredere pacienţilor. Dumneavoastră, cu toate că învăţaţi să faceţi asta, trebuie să fiţi şi dotaţi sufleteşte pentru aceasta şi marea majoritate a asistenţilor medicali fac acest lucru acolo unde îşi desfăşoară activitatea’, a afirmat Rafila.

Premiul, care poartă numele doctorului Mozes Carol, fondatorul Şcolii Tehnice Sanitare din Oradea, cetăţean de onoare al municipiului, are ca semnificaţie recunoaşterea muncii asistenţilor medicali. Instituit de Cseke Attila şi administrat de Fundaţia Partium, premiul este înmânat anual, din 2011, pentru întreaga activitate în domeniul sănătăţii, iar plachetele comemorative sunt înmânate unor asistenţi medicali care au obţinut în această regiune a ţării rezultate deosebite în munca de îngrijire a bolnavilor.

La evenimentul organizat în Sala mare a Primăriei Oradea au mai participat viceprimarul municipiului Oradea, Nica Antonia, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Gheorghe Carp, fiul renumitului medic orădean dr. Mozes Carol, Mozes Gabor, sosit din Israel, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor sanitare din Oradea.

‘Sistemul medical este unic într-un fel, aici un simplu mulţumesc spus din suflet din partea unui pacient sau a familiei pacienţilor datorează, înseamnă mult mai mult decât în orice specialitate. Dumneavoastră sunteţi cei care onoraţi şi sunteţi discipolii merituoşi ai doctorului Mozes Carol. Eu cred că mesajul cel mai important al acestui premiu, precum şi al ediţiilor anterioare este că fiecare dintre noi are capacitatea de a crea, de a făuri, de a lăsa ceva în urmă în domeniul în care activează, în mare sau mai mică măsură fiecare dintre noi suntem capabili să fim cei mai buni în domeniul în care lucrăm’, a afirmat Cseke Attila.

Au mai vorbit preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, Aurel Mohan, care le-a urat ‘ani mulţi, sănătate şi succese’ asistenţilor medicali din toată ţara, fiul doctorului Mozes Carol, care a evocat memoria tatălui său – ‘un exemplu personal’ pentru copiii pentru care adeseori nu avea destul timp şi preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Bihor, Iuliana Busuiog, care a subliniat menirea cadrelor medicale de a urma exemplul cristic în ajutorarea celor bolnavi.

‘Tot ceea ce facem noi, personal medical, este şi vine ca o confirmare a ceea ce Mântuitorul Isus Cristos ne-a dat model despre ceea ce trebuie să fie relaţia între oameni. Modelul pe care l-a adus, venind pe Pământ, din dragoste pentru omenire, a fost cel pe care ne-am dorit să-l urmăm cu toţii. Care au fost minunile cele mai multe pe care le-a săvârşit? Vindecarea bolnavilor. Personalul medical este cel mai dăruit de Dumnezeu cu talanţi, cu multe posibilităţi de a face bine, binele cel mai mare fiind sănătatea omului’, a arătat Iuliana Busuiog.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Partium şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea şi al CJ Bihor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks