Acasă652Bihor: 'Stetoscopul viitorului', un ecograf portabil cât o palmă, 'vedeta' Conferinţei naţionale...

Bihor: ‘Stetoscopul viitorului’, un ecograf portabil cât o palmă, ‘vedeta’ Conferinţei naţionale de ultrasonografie de la Oradea

Aproape 590 de participanţi s-au înscris la lucrările Conferinţei Naţionale a Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) ce are loc, în perioada 18 – 20 mai, la Oradea, fiind pentru a treia oară organizată în acest municipiu.

Vedeta acestei întâlniri medicale este ‘stetoscopul viitorului’, un ecograf portabil cât o palmă, ‘cel mai mic, cel mai modern, cel mai mobil şi cel mai ieftin’, pe care preşedintele evenimentului, prof. univ. dr. Ciprian Brisc, îl recomandă tuturor medicilor în practica uzuală.

‘Acest eveniment este foarte important pentru că a adunat foarte multe grupe de participanţi, atât lectori care cunosc bine metoda ultrasonografiei, 70 de specialişti din ţară au venit să prezinte ceea ce ştiu, cât şi foarte mulţi medici şi studenţi care ori vor să progreseze ori care nu au lucrat ecografie şi sunt interesaţi să înveţe. Am organizat pentru ei cel puţin două cursuri şi unul de point-of-care pentru a le prezenta avantajele utilizării ecografiei. Este acelaşi avantaj pentru partea vizuală aşa cum stetoscopul este pentru partea auditivă în diagnosticul medical,’ a declarat, joi, pentru Agerpres, prof. univ. dr. Ciprian Brisc, viitorul preşedinte ales pentru 2024-2026 al SRUMB.

Doctorul Brisc a recomandat, în primul rând, să fie foarte bine învăţată această metodă, care să ducă la un diagnostic corect şi în al doilea rând, consideră că ar fi extrem de util ca un număr cât mai mare de medici să aibă asemenea echipamente fie fixe, la cabinet, fie portabile, pentru a vizualiza mai rapid patologia.

‘Este cel mai mic, cel mai modern, cel mai mobil şi cel mai ieftin. Este produs de General Electric Healthcare. Un aparat pe care fiecare medic al trebui să-l aibă în buzunar, în practica de zi cu zi. De altfel, Conferinţa reuneşte toate firmele care comercializează în ţară la noi astfel de aparate, 21 de firme, care prezintă atât ecografia fixă, cât şi cea mobilă.’ a spus organizatorul conferinţei.

Directorul de marketing de la Medist Imaging, Raluca Dumitrescu, a precizat că este un ecograf portabil, numit Vscan Air, care se conectează wireless la telefonul mobil sau la o tabletă prin instalarea unei aplicaţii speciale, gratuită.

‘Are două sonde – una liniară şi una convexă, aparatul având rezistenţă la manipulare, zgârieturi, inclusiv apă, fără fir. Are o greutate şi dimensiune reduse, fiind potrivit pentru examinările ecografice chiar şi la patul pacientului sau la domiciliul acestuia. Este practic stetoscopul viitorului’, a declarat, pentru AGERPRES, Raluca Dumitrescu.

Oradea organizează pentru a treia oară această conferinţă naţională, fiind un centru important în ultrasonografie şi datorită faptului că celelalte două manifestări au fost considerate ca reuşite în organizare.

Tematicile conferinţei vizează o paletă foarte largă de afecţiuni, anume ale tubului digestiv, urologice, endocrinologice şi mamare, cu prezentări speciale despre elastografie, Inteligenţă Artificială, CEUS (contrast-enhanced ultrasound – ecografia cu substanţă de contrast), ecografia de urgenţe, POCUS.

Prima zi a evenimentului, este dedicată cursurilor pre-conferinţă pe mai multe teme şi specializări, inclusiv un maraton de cazuri clinice. De la prima oră, au prezentat lucrări reputaţii medici Radu Pantea, Zeno Spârchez (actualul preşedinte al SRUMB) şi Gheorghe Bumbu, pe tema ecografiei în afecţiunile urologice. Alte cursuri din timpul zilei au ca teme ultrasonografia (US) tubului digestiv, US mamar, US endocrinologie, point-of-care, precum şi prezentări tehnice de aparatură.

‘Cursul de point-of-care l-am pregătit pentru cei care cunosc mai puţin partea de ecografie şi care sunt interesaţi pentru a învăţa şi de a utiliza aparatura mobilă la patul pacientului. Diferenţa între point-of-care şi ecografia normală este că, cel puţin în ţările anglo-saxone, medicul curant face partea de anamneză şi examenul obiectiv la patul pacientului după care urmează programări la cabinete de ecografie. Marele avantaj al point-of-care este că se integrează această examinare ecografică în acelaşi timp cu anamneza şi examenul obiectiv. Dacă ştii să o faci bine, pacientul câştigă timp valoros,’ a precizat dr, Brisc, cel care prezintă acest curs în orele după-amiezii.

Vineri şi sâmbătă, în 19-20 mai, programul ştiinţific al conferinţei va cuprinde 20 de prezentări orale, rezumate propuse de participanţi, în două sesiuni diferite – una cu prezentări ştiinţifice originale şi una cu prezentări de caz.

Programul ştiinţific al conferinţei va fi susţinut de lectori invitaţi prin numeroase prezentări şi mese rotunde pe teme foarte diverse privind ecografia: despre ecografia în urgenţe, afecţiunile hepatice, tumori de căi biliare şi colecist, ecografia musculo-scheletală, ecografie toracică, afecţiunile splinei, rinichiului, ecografie pediatrică, elastografia ca metodă de diagnostic, anatomie ecografică, precum şi tehnici doppler şi de ecografie cu substanţă de contrast.

Organizatorii conferinţei naţionale sunt Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie (SRUMB) şi Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea. Aceştia sunt ajutaţi de o echipă generoasă de voluntari, studenţi la medicină, dar şi de sponsori: Betania Surgery, Chirurgie Betania, Drumuri Orăşeneşti S.A., Alsal Prod, Lloyd Shoes Romania, Grantexa, Optimedia, Construcţii Bihor, D&C Oradea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks