Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, participă joi şi vineri, în municipiul Bistriţa, la conferinţa naţională ‘Modele de bună practică în administrarea spitalelor. Rolul autorităţilor locale’, organizată de minister în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa (SCJU), Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş şi cu sprijinul Biroului OMS România şi al Societăţii Române de Microbiologie.
Conferinţa se adresează managerilor, directorilor medicali şi directorilor de îngrijiri de spitale, iar printre temele abordate se numără controlul şi prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale, atragerea şi păstrarea resursei umane în domeniul sănătăţii, comunicarea între pacienţi şi profesioniştii din sănătate, alimentaţia pacienţilor spitalizaţi, bune practici în îngrijirea pacienţilor vârstnici şi finanţarea spitalelor publice.
În deschiderea lucrărilor, ministrul Sănătăţii a spus că modul în care este administrat spitalul din Bistriţa şi investiţiile făcute în sănătate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în ultimii ani, reprezintă un model de bună practică, apreciind că autorităţile locale trebuie să înveţe să fie responsabile pentru sănătatea comunităţilor pe care le reprezintă.
‘Scopul acestui seminar este să identificăm soluţii în câteva arii cheie, pentru care trebuie să facem o schimbare încât asistenţa medicală să ajungă să reprezinte un element de încredere pentru populaţia din România. Să ştiţi că popularitatea domnului preşedinte Moldovan aici, în judeţ, cred că în bună măsură este legată de performanţa sistemului de sănătate şi este un lucru foarte bun, pentru că arată, de fapt, nu numai o implicare a autorităţii locale, ci şi o viziune, un proiect pe termen mediu cel puţin pentru sănătate comunităţii din acest judeţ. Şi lucrul acestea este cel mai important, să învăţăm să fim responsabili pentru sănătatea comunităţilor noastre. Cred că lucrul acesta este ceea ce ne lipseşte şi sper că vom reuşi să avem nişte puncte de efervescenţă şi să încercăm să extindem aceste modele de bună practică în întreaga ţară’, a declarat Alexandru Rafila.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a explicat că sănătatea a reprezentat o prioritate pentru mandatul său încă din 2012, iar în ultimii ani a reuşit investiţii importante în acest domeniu şi atragerea a peste 100 de medici către SCJU Bistriţa.
‘Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, fără a fi lipsit de modestie, cred că este un model de succes. În 2012, când am câştigat pentru prima dată funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, făcând o analiză, erau extrem de multe nevoi şi resurse puţine. Am ales, împreună cu colegii mei, să tratăm sistemul de sănătate, în mod special spitalul, ca prioritate zero. (…) În ultimii ani, au venit peste 100 de medici. În momentul de faţă, suntem printre puţinele spitale care nu se plâng că nu mai au medici în UPU. (…) Să ştiţi că am observat un lucru extrem de important: nu doar salariile sunt cele care ţin medicii români în ţară, sigur că partea salarială este o componentă importantă, dar mulţi dintre medici sunt interesaţi să îşi poată face meseria, să aibă condiţii, să poată creşte, să se poată perfecţiona’, a afirmat Moldovan.