Un bărbat din municipiul Dorohoi a fost diagnosticat cu botulism, după ce ar fi mâncat carne de oaie la un restaurant de pe raza localităţii, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei.
Potrivit acestuia, Institutul ‘Cantacuzino’ a confirmat, în cursul zilei de marţi, prezenţa botulismului în organismul bărbatului în vârstă de 46 de ani.
Bărbatul, căruia i s-a făcut rău la domiciliu, prezenta tulburări de vedere, tulburări digestive, greţuri, vărsături, dureri abdominale şi ameţeli. El s-a prezentat iniţial la Spitalul Municipal Dorohoi, iar de acolo a fost transferat la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’. Ulterior, acesta a fost transferat la Iaşi, unde i s-au recoltat probe pentru botulism. Primele rezultate comunicate marţi de Institutul ‘Cantacuzino’ confirmă prezenţa bolii.
‘El este în continuare internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi cu semne neurologice, diplopie, ameţeli, tulburări de vorbire’, a afirmat Adăscăliţei.
Autorităţile sanitare din Botoşani au demarat o anchetă pentru a stabili cauza care a stat la baza apariţiei bolii, încercând să se verifice dacă botulismul provine de la carnea de oaie consumată în restaurantul din Dorohoi.
În acelaşi timp, a fost sesizată şi Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a demarat propria anchetă.
Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere înceţoşată, stări de oboseală şi dificultăţi de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a muşchilor braţelor, pieptului şi picioarelor. AGERPRES / (A – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă)