Amenzile date în urma controalelor efectuate de autorităţi la staţiile GPL din judeţul Brăila, în perioada 30 august – 03 septembrie, sunt în valoare totală de 37.500 de lei, informează marţi Prefectura Brăila.
‘Din informaţiile furnizate de către instituţiile implicate în această acţiune, au fost identificate la nivelul judeţului Brăila un număr de aproximativ 100 de locaţii în care se depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanţi, lubrifianţi şi produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), aparţinând unui număr de circa 60 de agenţi economici şi instituţii publice, cu precizarea că informaţiile sunt în dinamică, în funcţie de informaţiile din teren. Potrivit datelor centralizate, aferente perioadei de verificare 30.08.2023 – 03.09.2023 (inclusiv), au fost efectuate 38 de controale, fiind dispuse 51 de măsuri în urma deficienţelor sau disfuncţionalităţilor şi neregulilor constatate. Din totalul măsurilor dispuse, au fost stabilite 42 măsuri de remediere şi aplicate 9 amenzi în cuantum total de 37.500 lei’, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Brăila.
Trei amenzi în cuantum de 18.000 de lei au fost aplicate de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, pentru nerespectarea timpilor de conducere şi odihnă.
Alte trei amenzi în valoare totală de 13.500 de lei au fost aplicate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, pentru ‘efectuarea sarcinilor de serviciu de către personalul care deserveşte SKID-urile de distribuţie GPL fără echipament de protecţie corespunzător; nu se asigura funcţionarea la parametri proiectaţi a hidrantului exterior aferent staţiei de distribuţie; pompele de distribuţie carburanţi nu erau protejate împotriva lovirii accidentale de către mijloacele auto care intră la alimentat’.
Alte trei amenzi în cuantum de 6.000 de lei au fost aplicate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, pentru ‘nerespectarea cerinţelor minimale de securitate prevăzute de HG 301/2012, respectiv sistemele de supraveghere video nu asigurau claritatea imaginii, seiful nu era fixat în pardoseală sau perete şi nu exista buton de panică’.
‘În urma controalelor, în perioada de raportare, nu s-a impus retragerea autorizaţiei, avizului ori a documentelor de funcţionare/comercializare/transport. De asemenea, nici nu a fost suspendată sau închisă activitatea vreunuia dintre agenţii economici verificaţi’, precizează Prefectura Brăila.
Din comisia de verificare fac parte reprezentanţi din partea structurilor locale/regionale ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCIR), Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală – ANAF, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Autorităţii Vamale Române, Autorităţii Rutiere Române, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)